Agatha Christie’s Marple aka Gospođica Marpl (2004-2013) sezona 1

Od pre nekoliko godina prava na ekranizaciju dela Agate Kristi nalaze se kod BBC te sam gotovo siguran da možemo očekivati novu gospođicu Marple na malim ekranima.

Sa ekranizacijama dela Agate Kristi u Britaniji je kao sa pravima na prenose utakmica “Premijer lige” u Srbiji. Uz malu razliku… Ne znate nikad ko je krivac kod Agate, pa čak ako ste konkretno delo gledali/čitali jer autori imaju slobodu da i to promene, dok u Srbiji, tačno se zna ko je kriv za sve…a o tome ko ima slobodu nekom drugom prilikom.

A KAKO JE ISPALA DRUGA SEZONA POGLEDAJTE --->OVDE

Tako je, krajem osamdesetih prošlog veka, ITV stekao višedecenijska prava na Kristi Agatu i naravno, odmah nam je dao legendarnog Poara u tumačenju Davida Sucheta sa kojim smo razigravali “male sive ćelije” od 1989 do 2013 godine.

2004, ITV kreće u ekranizaciju romana i priča Agate Kristi koje za glavnog junaka imaju dragu, simpatičnu i veoma promoćurnu baku Marple. Ovde je, u prve tri sezone, glumi Geraldine McEwan.

SEZONA 1

Epizoda 1. “The Body in the Library aka Leš u biblioteci

Joanna Lumley, levo i Geraldine McEwan desno

“Kada telo glamurozne plavuše biva pronađeno u biblioteci u Gosington Holu, Doli Bantri zna da će joj biti potrebna sva moguća pomoć kako bi skinula ljagu sa imena svog muža Artura…”

Ovo je gotovo idealan početak serije. Interpretacije svih glumaca su veoma nadahnute, režija razigrana a scenario i sama okvirna postavka atmosfere čitave epizode (i narednih nekoliko) fino balansira na granici komedije (nikada je ne prelazeći) i klasične “Who done it” misterije.

Tara Fitzgerald (The Englishman who Went up a Hill but Came down a Mountain (1995))

I sve je, kao što napisah, poletno, pa i vedro, te sama završnica (koja se razlikuje od romana) ovde deluje, ne toliko šokantno, već apsolutno nepotrebno.

Način na koji su autori ove ekranizacije “izmešali karte” i uveli “određene” elemente načisto su srušili koncept priče. Jednostavno, ne mogu da verujem da se zločin upravo tako desio i da su te osobe/ili osoba bili krivci. A nije ni Agata Kristi.

Na skali gospođice Marpl (1-5) ocena: 3

Epizoda 2. “The Murder at the Vicarage aka Ubistvo u vikarijatu

 
Izgleda da niko nije iznenađen kada pukovnik Protero biva pronađen mrtav u lokalnom vikarijatu.

Ova epizoda je i najgora od ove prve četiri koliko je snimljeno 2004 godine. Po svojoj atmosferi a najviše po konstrukciji priče (ubistvo se odigra praktično tek nakon prve trećine priče) suviše me je “The Murder at the Vicarage” podsetilo na serijal “Midsomer Murders” a o njemu i nemam neko visoko mišljenje.

Herbert Lom Chase a Crooked Shadow (1958)

Herbert Lom se pojavljuje u manjoj ulozi, na uvodnoj špici je njegovo ime među ostalim glumcima, ni po čemu izdvojeno i to će biti praksa u ove četiri epizode. Prominentni glumci su tretirani kao “obični” u ovom serijalu i to jeste tipična britanska tradicija. Istovremeno ovo govori kolika im je velika čast da se pojave u ekranizaciji Agate Kristi…ili Šekspira.

Stephen Tompkinson DCI Banks aka Inspektor Benks (2010-2016)

Neubedljivo. Ipak i takvo…i ova priča je zanimljiva ako ništa drugo onda zbog načina kako je izvršen sam zločin.

Na skali gospođice Marpl (1-5) ocena: 2

Epizoda 3. “4.50 from Paddington aka U 4.50 sa stanice Pedington

Prijateljica gospođice Marpla je svedok surovog ubistva koje se desilo u kabini susednog voza sa kojim se njen (voz) mimoilazio.

Ako vam je gornji zaplet poznat onda ste sigurno već čitali onu sjajnu recenziju filma Murder, She Said (1961). A ako vam nije jasno kakve ima veze prijateljica gospođice Marple sa čitavim ovim slučajem jeste zbog toga što je ova ekranizacija daleko vernija originalnom delu.

John Hannah

Opet, stvari na kojima su “štedeli” definitivno remete krajnji utisak. Napr. motiv ubica/ubice je i previše pojednostavljen i verovatno zbog toga su i na jednom od ubistava “uštedeli” (ta “ubijena” osoba nije mrtva u ovoj ekranizaciji).

Na skali gospođice Marpl (1-5) ocena: 3-

Epizoda 4. “A Murder Is Announced aka Najavljuje se ubistvo

Stanovnici Čiping Kleghorna gore od znatiželje kada u Gazeti pročitaju oglas: Najavljuje se ubistvo, koje će se odigrati u Malom pašnjaku, u petak, 29. oktobra, u 6.30.

UBISTVO ĆE SE NARAVNO I DESITI.

Ovo je i ponajbolja epizoda u prvoj sezoni. Pomenuh reč atmosfera već nekoliko puta i ovde je ona najbolje nivelisana. “Najavljuje se ubistvo” ima sve tipične protagoniste Agatinih krimića ali su oni ovde, naročito poneki ekscentrični karakter, dati sa dovoljno doze ozbiljnosti i rekao bih i dostojanstva da ne liče na karikature.

Način na koji je počinjen zločin je i najinteresantniji u odnosu na prethodne tri epizode a motivi deluje autentičnije nege pre. Prava fina mala mozgalica za sve ljubitelje misterija…

Na skali gospođice Marpl (1-5) ocena: 4

Neka ukupna ocena za prvu sezonu bi bila jaka trojka. Trenutno se ova serija (prve tri sezone) može naći u EPIC video klubu kod onih provajdera koji ga poseduju.

recenzija: DeHičkok

—->SEZONA 2

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 208

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.