Lights Out (2016)

Stvarno jeziv film...u svakom smislu.

“Lights Out” je odličan horor. Jedan od retkih novih filmova strave i užasa koji me je nekoliko puta stvarno užasnuo u onom najboljem (horor) smislu i koji poseduje nekoliko vrhunskih scena strave zbog kojih su me proželi žmarci i zbog kojih mi nimalo nije bilo svejedno što gledam “Kad se ugase svetla”  u mraku sobe (sa ugašenim svetlima).

Na žalost, “Lights Out” je odličan samo dok traju te scene horora. Neuverljiva priča i papirni likovi, strašno remete ukupnu percepciju filma.  Početna, inače veoma jednostavna ideja, o čudovištu koje ima svoje moći samo ako se nalazi u mraku, veoma brzo se obesmisli zbog potrebe da nam se pozadina tog “lika” objasni. Scene i “istraga” o nastanku ovog monstruma zauzimaju dobar deo filma, sasvim dovoljno dugo da se to oseti u tempu (te je “Lights Out” često razvučen, uprkos tome što traje tek nekih 80-ak minuta). U tim trenucima, pošto je ono što se dešava na “platnu” dosadno, jednostavno morate ponovo da uključite mozak i samim tim, užasnuti shvatite, koliko je ta okolna priča, to vezivno tkivo između scena strave, u suštini  idiotska (blago rečeno).

Ali to ne znači da nisam uživao u ovom filmu i da mladi švedski reditelj David F. Sandberg, koji je ovim filmom debitovao (inače je “Lights Out” zasnovan na njegovom kratkometražnom filmu), nije pokazao zamašno umeće da stvori retko napete i efektne scene iskrene strave. Sa nekim boljim materijalom (scenarijom) možemo od njega očekivati mnogo toga. Ja ću u svakom slučaju nestrpljivo čekati na njegov novi projekat.

I da…da ne zaboravim. “Lights out” je superiorno strašniji od izvikanog It-a koji je poharao svetske blagajne ove godine. Paradoksalno, ipak nije i bolji film od njega.

Na skali od (1-5) ocena: 3

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1108

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.