Agatha Christie’s Marple aka Gospođica Marpl (2004-2013) sezona 2

Ova je druga od ukupne 3 sezone u kojima je Geraldine McEwan glumila miss Marple

Da počnem sa uvodom iz prošlog teksta jer mi se baš dopada:

Sa ekranizacijama dela Agate Kristi u Britaniji je kao sa pravima na prenose utakmica "Premijer lige" u Srbiji. Uz malu razliku... Ne znate nikad ko je krivac kod Agate, pa čak ako ste konkretno delo gledali/čitali jer autori imaju slobodu da i to promene, dok u Srbiji, tačno se zna ko je kriv za sve...a o tome ko ima slobodu nekom drugom prilikom.

I dok u delima Agate Kristi pravda uvek na kraju pobedi u (ne)delima u Srbiji veoma su male šanse za to.

SEZONA 2

Epizoda 1. “Sleeping Murder aka Uspavano ubistvo”

Geraldine McEwan i Sophia Myles

“Bogata i mlada naslednica po imenu Gvenda (iz Indije) stiže, po prvi put, u Englesku gde, sledeći svoju intuiciju, odmah kupuje omanji dvorac sa savršenim pogledom na more. Tamo doživi viziju ubistva nepoznate ženske osobe koja, ispostaviće se, ima i te kakve veze sa njom i skrivenom prošlošću… “

Posthumno objavljen roman Agate Kristi (1976 godine) imao je i podnaslov “Poslednji slučaj gospođice Marple” ali hronološki definitivno nije bio predviđen da bude poslednji jer je Agata na njemu radila još tokom 40-ih…zbog toga je sasvim razumno da se započne druga sezona ove serije novom ekranizacijom istoimenog romana (ukupno postoji 12 romana sa ovom promućurnom bakicom).

Krajnji utisak koju ostavlja ova epizoda je veoma mlak. Nekako sve deluje previše televizijski i standardno ali za serije iz devedesetih ali ne sa početka ovog veka.

Takođe i sama misterija je previše uronjena u prošlost, podatke i događaje saznajemo uglavnom tako što nam neko ispriča šta se odigralo pre par decenija (pa nam to i prikažu) te nema ovde mnogo mesta za uključivanje vaših sivih ćelija jer do izistinskih bitnih informacija stižemo tek pri samom kraju priče.

Na skali gospođice Marpl (1-5) ocena: 2

U manjoj ulozi ovde se pojavljuje i Džeraldina Čaplin

Epizoda 2. “The Moving Finger aka Jednim prstom

 Posle (naravno neuspešnog jer da je bilo uspešno ne bi bilo ni ove priče) pokušaja samoubistva ratni veteran se sa svojom sestrom preseljava u pitomo englesko selo. Ubrzo će otkriti da nije ni malo pitomo a da su otrovna (u smislu količine zlobe) anonimna pisma koja stižu žiteljima samo vesnik predstojećih podmuklih zločina…

Nakon početne razočaravajuće epizode “Otrovno pero/Kobni prsti” (neki od naslova pod kojima je ovaj roman objavljivan na ovim prostorima) je delovao kao udar svežine i poleta još od prvih kadrova.

James D’Arcy kao depresivni vojni veteran u potrazi za mirom i srećom

Ne samo po zanimljivom vizuelnom stilu (za koji je pretpostavljam zaslužan režiser Tom Shankland) već i činjenicom da nam je priča ponuđena iz perspektive naratora (James D’Arcy) ali opet ne tako da se drži tih striktnih pravila pripovedanja iz prvog lica “The Moving Finger” je u dosadašnjem opusu filmova sa Geraldine McEwan kao miss Marple i najinteresantniji primerak kako u stvari treba “osvežiti” unapred zadati format a da ubacivanje komičnih elemenata ne pretvori samu priču u parodiju.

Galerija ekscentričnih ali strašno zabavnih likova koje tumači takođe veoma zanimljiva glumačka postavka (od uvek pouzdanog Sean Pertwee, preko lepe Kelly Brook pa sve do kultnog režisera Ken Rasela koji ovde tumači malu ali upečatljivu ulogu sveštenika) sasvim je dovoljna da uživate gotovo u svakom minutu ove priče…dok ne dođemo do neubedljive završnice koja mi ipak neće pokvariti konačnu ocenu.

Na skali gospođice Marpl (1-5) ocena: 4-


Epizoda 3. “By the Pricking of My Thumbs aka Zla sudba”

Iznenadna smrt teta Ade u staračkom domu kao i misteriozni nestanak druge štićenice primoraće Tuppence Beresford (glumi je Greta Scacchi) da se aktivira iz (špijunske) “penzije” i da zajedno sa mis. Marple krene u razotkrivanje tajne iza koje se krije i jedna veštica…

Ako vam je ime Tuppence poznato onda znate sigurno i za njenog supruga Tommy-a (ovde ga glumi šarmantni Anthony Andrews) jer oni su junaci sasvim drugog serijala romana Agate Kristi koje nema nikakve veze sa gospođicom Marpl…barem dok ih se nisu ovde dočepali scenaristi i producenti sa ITV.

Tommy i Tupppenc tj. Tomi i Mrvica tj. “Partneri u zločinu”

Da li 12 romana (i nekoliko kratkih priča) nije bilo dovoljno za inspiraciju autora ovog serijala ili iz nekih drugih razloga ali eto nam naše bakice u priči u kojoj nije bila zamišljena da bude…što se vidi…

Bilo je potrebno puno izmena nad izvornim materijalom da bi ovaj ekperiment uspeo što je donelo da nepotrebnih i neuverljivih akrobacija nad zapletom (i raspletom) tako da sve deluje kao zagoreli ručak oko kojih se, vidljivo je, neko ipak jako potrudio…ali je zaboravio da isključi rernu na vreme.

Možete ipak uživati u nesumnjivo raspoloženim glumcima poput Charles Dance-a i nekim simpatičnim situacijama/scenama u kojima će se oni zateći ali…. to je nedovoljno da ovaj pompezni miks u kojima u kojima ipak dominiraju preduge i ne baš duhovite/interesantne replike dobije više nešto jače dvojke…

Uprkos neočekivanom kraju…

Na skali gospođice Marpl (1-5) ocena: 2+


Epizoda 4. “The Sittaford Mystery aka Sitafordska misterija”

Timothy Dalton je Clive Trevelyan uspešni filantrop,biznismen, ratni heroj i potencijalni naslednik Vinstona Čerčila. Ako vam kažem da će se prvo ubistvo odigrati tek negde na polovini epizode onda pretpostaljvam da znate ko će biti mrtav

Ne, nije mrtav batler

Ako je prethodna epizoda bila haotična ova nam, osim snežne oluje, donosi i haos i beznađe…u mozgovima autora ove papazjanije.

I u ovom romanu Agata Kristi nije zamislila da bude naše drage gospođice Marpl ali su je scenaristi pošto poto hteli uključiti i to su učinili na najgori mogući način.

Doveli su je na imanje (kasno nastradalog i to nekoliko milja dalje u jednom hotelu) gospodina Trevelyan da tamo bukvalno ništa ne radi…osim što čita njegove dnevničke zapise.

Tokom te olujne noći (jeftino snimljen veštački CGI sneg) i osumnjičeni i istražioci se šetkaju između te dve lokacije (hotel i imanje) dok se publika pita šta se ovde dođavola uopšte dešava i ko tu šta u stvari radi (a da nije “čupa i sadi”).

I dok razumem što su efektnog Timoti Daltona ostavili u životu što su duže mogli (u romanu njegov lik odapne odmah na početku a da reč nije izustio), jer mora da su mu fino platili da bude zvezda ove epizode, uopšte mi nije jasno zašto bar Marpl nisu pomerili iz imanja ka hotelu gde se odvija glavni i najvažniji deo radnje nego nam služi kao pozadinski ukras (pored kamina) sve do samog kraja kada će, neverovatnim dedukcijskim veštinama, rešiti misteriju kao bozzu…

Osim Daltona u ovoj epizodi glumi i Laurence Fox (Lewis (2007-2015)), sada poznatiji po svojim političkim manifetlucima nego po glumi, ali i napr. i Michael Brandon kojeg starija publika možda pamti po onoj simpatičnoj britanskoj seriji Dempsey and Makepeace. Tu je i mlada Carey Mulligan.

Naravno u ovakvoj pomiji (koja je unakazila izvorni roman) nijedan glumac ne može pomoći da ovo bude ubedljivo najgora epizoda u dosadašnjem serijalu

Na skali gospođice Marpl (1-5) ocena: 1+

recenzija: DeHičkok

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.