Scorpio (1973)

Ako znate da je ovaj film prikazivan i u Sovjetskom Savezu onda znate i da u njemu CIA nije predstavljena sjajno (mada nije pošteđen ni KGB).

“Scorpio” je naziv filma Michael Winnera (koji će godinu dana kasnije režirati “Death Wish”) a i nadimak koji ima profesionalni ubica Jean Laurier (Alain 3 hommes à abattre aka Trojicu treba ubiti (1980) Delon). On trenutno radi za CIA pod patronatom iskusnog operativca Crossa (Burt Lancaster The Swimmer (1968)).

Ovaj tandem već godinama izvršava te smrtonosne naredbe tako što je Cross onaj koji planira a Scorpion onaj koji ubija. Nakon jedne takve, uspešne (smrtonosne), misije vraćaju se u Ameriku. Cross se odmara kod svoje supruge a Jean Laurier posećuje svoju sestru i njenu cimerku Susan koja mu je velika, velika ljubav (tu devojku Susan glumi Gayle Hunnicutt Fragment of Fear (1970)).

Ubrzo, Cross od lovca postaje lovina (optužen je za izdaju) a Scorpio dobija zadatak da svog mentora eliminiše.

U pitanju je pristojan špijunski triler, ne naročito kvalitetan, ali svakako dovoljno interesantan barem za jedno gledanje. Pojedini preokreti u priči su sasvim vidljivi mada priznajem da me je jedan od njih prilično iznenadio.

Zanimljivo je da je Lancaster koji je tada imao već 60 godina uglavnom sve svoje akcione scene izvodio samostalno, bez kaskadera. Plus, ako je to uopšte bitno i Lancaster i Winner i Delon su u horoskopskom znaku Škorpije. A vala i pisac ovog teksta.

Na skali od (1-6) ocena: 3

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 208

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.