Oppenheimer aka Openhajmer (2023)

Uništitelj svetova ali možda i spasilac američke kinematografje.

Pogledao sam “Openhajmera” onako kako Nolan zapoveda, u IMAX-u (zajedno sa decom), početkom avgusta prošle godine, u doba Barbenheimer-a, ali uskoro se desila i prava atomska bomba u mom privatnom životu koja je totalno zasenila ovu ekranizaciju one atomske iz 1945.

Večeras će ovaj film požnjeti brdo oskara, u nekom smislu totalno zasluženo, ali “Openhajmer” niti je najbolji film iz 2023 godine niti je najbolji iz opusa Christopher Nolana.

Robert Downey Jr is Lewis Strauss in OPPENHEIMER, written, produced, and directed by Christopher Nolan.

U ovih 180 minuta pronaćiće te nekoliko vrhunskih interpretacija (Murphey i Downey Jr.), nekoliko impresivnih vizuelnih scena ali i dovoljno praznog hoda koji ne opravdavaju toliko trajanje.

Priča je podeljena u tri paralelna vremenska okvira, crno beli je “sadašnjost” (istraga pred senatom), središnji se bavi pripremama i izradi bombe tokom “Projekta Mehnetn” i onaj koji nam daje uvid u početke karijere.

Sve je to zaista zanatski vešto režirano i nije (uglavnom) dosadno te reči mog mlađeg sina da mu je ovaj “Najbolji film koji je pogledao u životu” svakako imaju smisla u kontekstu sadašnjeg stanja svetske kinematografije (jer mu je ovo i inače jedan od prvih ozbiljnih filmova koje je pogledao) i svaka čast Nolanu što je, ako ništa drugo, odškrinuo vrata nadi da je moguće snimati ozbiljne filmove za odraslu publiku a pritom zaraditi i fine pare (plus gomilu vešerašnjih oskara).

Najveća mana “Openhajmera” je scenario, tačnije dijalozi koji nisu dovoljno izbrušeni ni ubedljivi a to se naročito vidi u tim “sudsko/komisijskim” scenama. To, čini mi se, uviđa i Nolan, te sve te scene pojačava i maksimalno potencira navodnu “dramatiku” zvučno muzičkim efektima koji se stapaju u eksploziju.

Kao što u hororu, kada želite da uplašite, ubacite “jump scare” koji odlično funkcioniše kada to radi napr. Džon Karpenter ali najčešće je u pitanju jeftina fora kojom publiku pokušavate da navedete da se “plaši”.

Ne kažem da je to bila krajnja namera Nolana sa ovim zvučnim eksperimentima nad nekim tankim dijalozima ali takav je krajnji utisak.

I da me ne shvatite pogrešno, “Openhajmer” je i više nego solidan film i možda će vremenom postati jedan od najznačajnih ako njegov i komercijalni i kritičarski uspeh bude inicijator povratka pravim filmskim vrednostima…. ali… o tom…potom…

Na skali od (1-6) ocena: 3+/4-

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1084

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.