The Prodigy (2019)

Osim gulaša, Mađarska nam je podarila i serijskog ubicu iz ovog filma... Gulaš je bolji...

Pogledao sam “The Prodigy” još pre nekoliko meseci, negde kada i “The Hole in the Ground“. I kao i taj film, i “The Prodigy” pripada podžanru horor filmova u kojima su glavni antagonisti zla deca.

Za razliku od pomenutog filma “The Prodigy” odmah na početku daje do znanja šta se krije iza pogleda ovog dečaka sa gornje slike. Naime, priča počinje paralelnom montažom ubistva serijskog ubice i teškog porođaja koji se odigrava u isto vreme na dva različita mesta. Tako da nas, gledaoce, uopšte ne čudi to što je mali Miles pravi “prodigy” to jest “čudo od deteta” (mada, sasvim zgodno i namerno, naziv filma je samo prodigy a ne i child prodigy što na engleskom jeziku može imati i sasvim drugačije. čudovišno značenje). Niti se pitamo, kao zabrinuta majka, zašto klinac u snu priča na mađarskom.

To je i osnovna mana te, sasvim solidne, prve polovine filma jer protagonisti u filmu (majka) tek treba da otkrije ono što mi već znamo. Režiser Nicholas McCarthy pokazuje dovoljno talenta i veštine da napravi nekoliko finih jezivih situacija i scena i turobna atmosfera filma sasvim je u skladu sa dešavanjima na ekranu.

Avaj, trenutak kada majka shvata istinu o užasu sa kojim je suočena jednostavno nije dovoljno efektan zbog toga što publici to nije nikakvo iznenađenje. Seanse sa psihologom (ekspert za reinkarnaciju, svašta !) jesu interesantne ali takođe i nagoveštaj budućih bezbroj puta viđenih situacija u filmovima sa sličnom temom.

Završna trećina filma kreće putem kojim se ređe ide ali taj put, naizgled hrabar i odvažan, uopšte nije događajima pre toga opravdan, pa se pretvara u besmislen klimaks nasilja sa najgorom klišej krajem koji nam je ovakav film mogao doneti.

Ne kažem da bi sam film bio bolji da su autori istrajali do samog kraja u svom naumu da doslednost ludila i žrtvovanja dovedu do logički izvedenih konsekvenci ali bi svakako “The Prodigy” barem zbog toga bio zanimljiviji. Ovako, ovo je samo jedan od manje slabijih horor filmova koje možete odgledati…a vala i ne morate.

Na skali od (1-6) ocena: 2

recenzija: Gimitrije Verzić, duh sa dva plava oka

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.