Blood from the Mummy’s Tomb aka Krv iz sarkofaga (1971)

Kao komedija ovo i nije toliko loše...šteta što ovo nije komedija. Mada, šta i očekivati od tipičnog Hamer filma

Ne postoji puno razloga zbog čega bi ste možda poželeli da pogledate “Blood from the Mummy’s Tomb” to jest “Krv iz sarkofaga” kako je bio kršten u Jugoslaviji.

Kao kroz neku izmaglicu (Josipe Lisac) nazirem negde snažno sećanje da sam ovaj film odgledao na TV u doba kad sam bio mlad…

I tada, a bome i sada, jedino što pamtim (u toj magli) jesu ove lepe obline Valerie Leon (buduće, i to dva puta Bond devojke) kojoj je ovaj film i jedini u kome je imala glavnu ulogu.

Priča, bazirana na delu Brama Stokera, je standardno mumijsko-hamerska studija o ludim egiptolozima, zlim mumijama i opasnim reinkarnacijama.

Naime, otac glavne junakinje Tere, upravo je na dan njenog rođenja, sa svojom čudesno uvrnutom ekipom saradnika, otkrio grobnicu nekadašnje gospodarice tame (koja, što možete videti po datim slikama, uopšte nije mumija).

Da bi ste ipak bar malo uživali u ovom filmu potrebno je da ga posmatrate kroz sasvim drugačiju prizmu. Ne, tu ne mislim na prizmu Valerie (mada to nimalo ne odmaže). Ni slučajno nemojte ga smatrati hororom…ne verujem da bi i sitnoj dečici bio strašan…previše.

Ako ga prihvatite kao komediju onda će vam razne stvari u njemu pričiniti zadovoljstvo.

Na primer parodično ozbiljna uloga ovog lika gore (James Villers) koji svaku svoju, ma koliko suludu, rečenicu izgovara na barokno šekspirovsko važan način. Česti su njegovi monolozi u ovom filmu u kojima svima nama objašnjava šta se u stvari i zbog čega ovde zbiva.

Tu je i ozbiljni otac (Andrew Keir) koji je, kako reče jedan dobroćudno glupi doktor, čitavog života pokušavao da zaštiti svoju ćer Teru od njene zlehude sudbine…time što je “mumiju” držao u podrumu njihove kuće…decenijama.

Ćeri moja lepša si od Pariza
lepa iz daleka…

a još više iz bliza…

Kad već pominjem tog doktora postoji jedna urnebesna scena kada se doktor sprema da da inekciju za smirenje posednutoj Teri (a dok s ona prevrće i bunca u krevetu)

Doktor okreće leđa i namešta iglu na špricu… i to traje…i traje…i traje… Naravno, kada se okrenuo konačno sa namerom da je ubode imao je šta i da vidi…

ne…nije ovo…

a nije ni ovo

a bome ni ovo

nema veze sa bananom

niti sa ovim frajerom…moraćete sami da otkrijete šta je doktor video…dok je držao špric…

Ako sam film nije strašan njegova istorija snimanja jeste…gotovo prokleta. Režiser filma Seth Holt je umro nedelju dana pre završetka snimanja. Prvobitno odabrani glumac za ulogu oca, čuveni Peter Cushing, napustio je snimanje odmah na početku, jer je njegovoj supruzi dijagnozovana ozbiljna bolest. Film je dovršio Michael Carreras (sin osnivača Hammer studia).

Ali vratimo se mi nekim vedrijim temama. Jedan od najbizarnijih/najsmešnijih segmenata ovog filma je činjenica da ova zgodna bezšakantna mumija sve vreme spava i diše i to je svima sasvim normalno..ali eto svi se preneraze kada joj iz odsečene ruke poteče sveža krv…vauu….pa jel’ to moguće ?

Vizuelno, postoji jedna kratka i upečatljiva scena, kada se Teri (naravno u negližeu, kao i u većem delu filma) šunja hodnicima u slouvmoušnu… i to je to što se tiče nekakvih dobrih delova (ako ne računamo njene “delove”)

Na skali od (1-6) ocena: 2

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1090

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.