The Offence (1973)

Masterklas o tome zašto je Šon Koneri veliki glumac ali zašto i nije nikada postao stvarno veliki...

Sidney Lumet (Sidni Lamet) je režirao toliko puno filmova da često zaboravim koliko je on u stvari bio dobar. Jer u toj ogromnoj filmografiji ima i nekoliko prosečnih dela koji ste verovatno odgledali jer u njima, kao i u većini njegovih, glume velike zvezde.

Ovde je Sean Connery ta velika zvezda (plus veteran Trevor Howard i Ian Bannen ) u ulozi inspektora Johnsona koji pokušava da razreši slučaj nestale devojčice. I dok se taj slučaj pretvara u noćnu moru zbog događaja koji slede, noćna mora u vidu prethodnih užasnih slučajeva ubistava, silovanja i najgoreg nasilja, preti da pomuti zdrav razum našem inspektoru.

U stvari, i nema neke misterije kakvo je psihičko stanje inspektora Johnsona. “The Offence” upravo počinje sa jednom, slovmoušn, scenom u kojoj vidimo razjarenog Connery-a kojeg kolege pokušavaju da razdvoje od osumnjičenog, pre nego što bude kasno. Nakon toga sledi retospektivna priča o tome šta je dovelo do ovih događaja.

“The Offence” je ekranizacija pozorišne predstave i to se primećuje. Lametova režija, začudo, najbolje funkcioniše u eksterijeru, i prikaz otužne, jesenje engleske provincije uspešno prenosi sumornu atmosferu samog slučaja ali i trenutnog stanja uma inspektora. Connery je uglavnom veoma dobar, u toj pogotovo tih godina, za njega, netipičnoj dramskoj ulozi i to nakon što se par godina ranije, po drugi put “zauvek” oprostio od uloge James Bonda (ali Nikad ne reci nikad).

Mada, u pojedinim trenucima, Connery preteruje u toj “metodskoj glumi” p te ukupan utisak i nije toliko sjajan. Takođe, dijalozi iz predstave, povezani sa čudnim, “lebdećo oniričkim” načinom na koji je Lamet odlučio da prikaže scene koje se odvijaju unutra, pre svega u prostoriji za ispitivanje, ali i napr. u stanu inspektora dok priča sa svojom suprugom, sa ove vremenske distance ne deluje kao uspeli eksperiment.

Filmu nedostaje iskrena tenzija a gledanje srljanja u ludilo nekog ko bi trebao da predstavlja neku vrstu moralnog oslonca, mada tematski izazovno, nije uspešno preneseno da bi bilo i pamtljivo.

Lamet je oduvek znao da se bavi moralnim dilemima koje lome ljude, od njegovog debija (12 gnevnih ljudi) pa sve do poslednjeg njegovog filma, veoma dobrog Before the Devil Knows You’re Dead, pa me čudi da je ovde, praktično na vrhuncu karijere (iste godine premijerno je prikazan njegov Serpico) ovako traljavo obavio posao.

Čini mi se da je tome glavni razlog sam tekst, jer na nedijaloške scene i nemam neke zamerke. Takođe, i svi glumci su dobri, te mora da je problem sa dijalozima. Previše teatralni, previše monološki…

Connery i Lamet snimili su ukupno 5 zajedničkih filmova i ovaj nije bio najgori među njima.

Na skali od (1-6) ocena: 3 – (2+)

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.