Greta (2018)

Slatka, naivna mlada žena Franses (Chloë Grace Moretz) koja pokušava da preživi i uspe sama u Njujorku ne razmišlja dvaput o tome da vrati pronađenu tašnu u podzemnoj železnici zakonitom vlasniku. Vlasnica te tašne je Greta (Isabelle Huppert), vrlo usamljena, ekscentrična francuska učiteljica klavira koja gaji ljubav prema klasičnoj muzici.

Ljubitelji starih dobrih trilera morali bi u “Greti” da pronađu pregršt (malih) zadovoljstva. Na planu same priče ovaj triler veterana (u…kako vreme leti) Neil Jordan-a ne nudi ništa novo (pisao je i scenario) ali, svestan toga, Jordan maksimalno “pušta” glumce da se razmahnu.

Pre svega tu mislim na Isabelle Huppert koja, sa Jordanovom dozvolom, svom liku, navodne francuske profesorke klavira koja se u slobodno vreme bavi svojim manijakalnim hobijem, daje mnoge kemp odlike. Greta jeste monstrum ali Huppert je otelatvoruje na granici karikature (u koju nikada izistinski i ne pređe) i istinske jeze. Hupperovo poigravanje i “preglumljivanje” ovde deluje i beskrajno šarmantno i beskrajno strašno i samo glumica njenog talenta je mogla da ovako nešto izvede a da to prođe kod publike.

Chloë Grace Moretz je okej (mada mi je kod nje najzinimljivije bilo to “koliko je porasla” 🙂 jer nisam gledao njene novije filmove) dok mušku stranu “brani” stari dobri (i redovni kod Neil Jordana) Stephen Ria.

Ne ulazeći u detalje zapleta u kome su gotovo od samog početka jasno postavljene arhetipske pozicije likova, “Greta” ima par skrivenih iznenađenja koji će vam fino začiniti “čorbu”. I kada smo već kod ovih kulinarskih metafora, “Greta” je kao burek koji dugo niste jeli. Onako masan, uvijen u papir, siguran sam da vam ne bi prijao svakog dana. Ali povremeno… uz jogurt…i u proverenoj pekari… ? Ma, ko bi mu odoleo…

Na skali od (1-6) ocena: 3+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1084

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.