Mr. Holmes (2015)

Godina je 1947. Šerlok Holms ima 93 godine i živi povučeno na svom imanju u Saseksu.

Ostareli Šerlok Holms živi povučeno na svom imanju uzgajajući šta ? Pčele naravno… Upravo se vratio sa putovanja po Japanu iz koga je doneo biljku koja, kako kažu, pomaže lečenju demencije. Jer, najgora stvar koja može da se desi tako brilijantnom umu kao što je Šerlok jeste da počne da zaboravlja.

Na imanju mu pomažu domaćica (Laura Linney) i njen mladi sin, a povremeno ga obilazi dobri doktor koji nije Votson već lokalni Dr. Barrie (Roger Allam koga znate iz Endeavour aka Mladi inspektor Mors (2012-?) sezone 3-7).

Gde je Holms tu je naravno i neka misterija a ovog puta odgovori se pre svega nalaze u njegovoj izgubljenoj memoriji. Zbog čega je Holms napustio svoju detektivsku karijeru pre 30ak godina i koje je stvarno bilo rešenje slučaja koje je preuzeo tada ? Ko je misteriozni Japanac Umezaki koji ga je pozvao u svoju domovinu i kakve on ima veze sa Holmsovom prošlošću ?

Koja je razlika između pčela i osa i šta krije skrivena pregrada u Holmsovoj fioci saznaćete ako budete pogledali ovaj film…

Ali, da li stvarno vredi ući u ovu (ne)originalnu verziju poslednjih dana Šerloka Holmsa ? (btw. ovo nije spojler i “poslednje dane” možete tumačiti kao metaforu životnog doba u kome se nalazi naš junak…a, vala i ne morate….)

Pođimo prvo od dobrih stvari. Ian McKellen je apsolutno fenomenalan u naslovnoj ulozi. Njegova transformacija iz starca izgubljenog u vremenu i prostoru i koji deluje kao da će svakog časa da odapne, u agilnog, hitrog i prodornog Holmsa iz “mlađih” dana ovde je prosto nevoravatna. Bravo majstore Ian McKellen ! Sir Ian McKellen….

I svi ostali glumci su solidni. I klinac sa kojim Holms ostvaruje gotovo očinsku deda-unuk vezu je veoma dobar i njihov divan odnos donosi dodatni kvalitet filmu. Takođe, i rad režisera Bill Condon je ovde sasvim okej. Ništa Bill ovde nije upropastio nekim glupostima….nije nešto posebno ni poboljšao ali svakako i on ima bar delić udela u tome što ovde Ian McKellen briljira.

Gotovo 20 godina ranije zajedno su snimili onaj (veoma) dobar film o poslednjim danima “Frankeštajnovog” režisera James Whale, “Gods and Monsters“. Kad ga već pomenuh moraću da ga stavim na listu za ponovno gledanje…jer gledao sam u doba kada je i snimljen.

Pa šta onda ovde ne valja pitate se verovatno ? Scenario/priča/ ta prokleta misterija… “Mr. Holmes” je snimljen po romanu Mitch Kullina “A Slight Trick of the Mind” koji je kod nas preveden (genijalno naravno) kao “Gospodin Holms: Nerešena misterija”.

Mitch nije u romanu/filmu ništa nažao učinio liku i delu Holmsa i što se tiče njegovog nasleđa ovo je dostojna verzija njegove starosti. Nevolja je što Mitch nema talenat Artura Konana Dojla te je njegova misterija i naivna i malo, kako da kažem a da ne uvredim, “tupkasta vala”…

Kako se veo misterije razotkriva sve više shvatamo da nam dalji razvoj filma neće doneti ništa uzbudljivo niti će imati onaj čuveni “I got you” momenat.

Ostaje vam da ipak do kraja uživate u glumi McKellen-a u ovom, uprkos zanimljivom startu, filmu koji ćete veoma brzo zaboraviti…

Na skali od (1-6) ocena: 3

p.s. mala trivia: i režiser filma i glavni glumac a i pisac romana po kome je snimljen film imaju jednu zajedničku karakteristiku…Koju ? Pa, budite malo Šerlok i otkrijte sami….

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.