Vampires vs. the Bronx (2020)

Bronx u ovom filmu deluje kao mesto u kome bi se moglo živeti...da nema tih vampira.

Za nešto što se zove “Bozza Vampir” (Iz Zemuna) a, sticajem okolnosti, mora se baviti i filmovima imamo stvarno malo recenzija o krvopijcima. Red je da se to promeni a “Vampiri protiv Bronksa” je možda sasvim idealan izbor za početak promena.

Naime, nov je, i nije najgori od tih savremenih vampirskih (ne)dela. Izuzetno je teško reći/prikazati išta novo na tu horor temu koja se, samo kroz filmska ostvarenja, provlači duže od sto godina.

Zbog toga, veoma me je prijatno iznenadio početak “Vampir vs. the Bronx”. Izvesna “Murnau” (kao F.W.Murnau tvorac “Nosferata) korporacija (sa sve ikonom grofa Drakule 🙂 ) otkupljuje nekretnine po Bronx-u jer ima plan…

Taj plan će veoma brzo razotkriti grupa dece sa gornje slike i mi već negde nakon prve trećine filma prelazimo na glavno jelo sa menija “Vampiri protiv Bronksa”… ali…bolje da smo ostali na dezertu.

Nema ništa slađe od dece koja sređuju monstrume. A ova naša dečica u filmu su stvarno i slatka i fina (sasvim solidan kasting je napravljen). Plus, ikonografija je savim dobro pogođena a i to što su mnoge fore pozajmljene iz “The Lost Boys” uopšte nije tako strašno…čak je i fini omaž.

Problemi su vampiri. Tačnije režiser Oz Rodriguez koji stvarno, ali stvarno ne ume da režira akcione scene niti je u stanju da izgradi bilo kakvu tenziju. Tu mu ne pomaže ni isto tako tupavi scenarijo (u kome je on i koautor) koji ne vodi računa ni o nekim bazičnim pravilima priče (poput, ne otkrivaj glavnog negativca na polovini filma ako si već pre toga odlučio da ga, doduše bezuspešno, “kriješ”) a kamoli o glavnoj ideji.

[my_movie_db id=567971]

Siguran sam da je bio super taj “pitch”/ideja koju su izneli pred producente. “Rasistički vampiri žele da izgrade svoju imperiju u Bronksu jer tamo se niko ne pita i baš ga je briga ako neko nestane” ali napraviti od te kul ideje ništa…gotovo je teže nego napraviti nešto.

Sve u svemu, 85 minuta vam neće biti previše naporni za gledanje. Najmanje 35 od tih 85 je zabavno, klinci su super, bar jedna fora je smešna.. To što ubijanje vampira nikada nije bilo lakše (videćete i sami) i to što je scenario tupav vam suštinski i neće mnogo smetati ukoliko volite ovaj podžanr. Za jedno, neobavezno, gledanje može proći…

Na skali od (1-6) ocena: 3 -/2+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1080

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.