Hodejegerne aka Headhunters (2011)

Jedan od ponajboljih skandinavskih(svetskih) trilera iz ove decenije.

Režiser: Morten Tyldum

Glume: Aksel Hennie,Nikolaj Coster-Waldau

Jedan od najzabavnijih filmova koje sam pogledao proteklih godina snimljen je, sad već davne, 2011, i to ne u svima dragom Holivudu, već u trenutno, verovatno najzanimljivoj kinematografiji, skandinavskoj. Konkretnije, ovog puta u pitanju je Norveška (uz učešće i nemačkog kapitala) a o TV/Filmskoj invaziji sa severa nekom drugom prilikom (ako naš Gimitrije pronađe malo više vremena u svojim duhovnim dužnostima).

Glavni (anti)junak je  Roger Brown(?) profesionalni lovac na kadrove (mada headhunting u ovom filmu  ima najmanje veze sa biroom za rad). U slobodno vreme Roger je i lopov pre svega zainteresovan za vredne kolekcionarske eksponate. I da ne zaboravimo, Roger je visok metar i žilet i prava je ljiga od čoveka.

Toliko o sadržaju filma. Šteta je bilo šta više otkrivati iz priče. Samo ću  vam pokvariti uživanje, zato nemojte gledati ni trejler. Nego vratimo se mi našem Rođi. Kao što rekoh stvarno je taj Roger na početku jedan grozan,antipatičan tip i odavno nisam video takav uspešan salto mortale kada je u pitanju razvoj likova na filmu. Od nekog koga mrzimo Roger negde već u polovini priči postaje neko za koga navijamo i  strepimo, najkraće, Roger postaje naš heroj. Bravo Rođo.

  ‘Lovac na glave’ je jedan odličan akcioni triler. Ako oprostimo nekoliko nelogičnosti Headhunters dostiže u pojedinim trenucima domete dostojne starog dobrog Hičkoka.

I zato požurite da pogledate ovaj film pre nego što Amerikanci dosete i naprave rimejk. U stvari već postoje  nezvanične najave o tim podlim holivudskim planovima.


Od mene čista petica…


Na skali od (1-6) ocena: 5


recenzija: Biograf

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1094