Пиковая дама: Черный обряд aka Queen of Spades – The Dark Rite (2015)

Loši horori se snimaju i u Rusiji...uprkos Putinu...

Utešno je znati da se loši filmovi snimaju svuda u svetu. Čak i u našoj bratskoj, najdražoj majčici Rusiji. Znam da će me zbog ove rečenice stići kletva (a možda i sUDBA) verovatno i gora nego ona koja progoni junake ovog filma, ali moram javno izjaviti da je “Pikova dama: Crni obred” jedan stvarno očajan film. To što je ovaj ruski horor, ako ne bolji onda svakako, (nama) intresantniji od nekih drugih takođe očajnih filmova iz tog (meni) omiljenog žanra nije nimalo utešno.

QUEEN OF SPADES: THE DARK RITE

Skromna produkcija se može pohvaliti solidnom glumačkom ekipom (koja se trudi kao da glumi u nekom Puškinovom delu) i zadovoljavajućim specijalnim efektima (koliko rubalja toliko balalajki). Scenario se jedino može pohvaliti time što je pokrao, pardon, posudio elemente iz mnogobrojnih drugih poznatijih i boljih filmova…

PikovaDama

“Pikova dama” na jedan traljavi način kombinuje na početku motive filmova napr. (japanski)  “Krug”  i “Oculus” a u završnici se besramno služi klasikom poput “Isterivača đavola” . I da je barem iskoristio (nama) egzotičnu rusku lokaciju te napr. uveo nekakvu pravoslavnu mistiku ili barem rusku votku, te da nekako opravdamo ovoliku neoriganalnost. Nažalost, ovaj generički scenario bi se mogao primeniti bilo gde  tako da nas samo ruski jezik odvaja od drugih sličnih i loših filmova.

Na skali od (1-6) ocena: 2-


recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka 

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.