The Big Short aka Opklada veka (2015)

Kad su četiri autsajdera videla ono što su velike banke, mediji i vlada odbili da vide, globalni kolaps ekonomije, oni su dobili ideju: „Opklada veka“.

Možda ste, početkom godine, čuli šta se sve dešavalo sa berzanskim akcijama GameStop-a i kako su „obični ljudi“ zeznuli sistem. Ukratko, određeni berzanski mešetari/hedž fondovi su počeli da kupuju „short sales“ akcije ove fime koja je, zbog Kovida, dospela u finansijsku dubiozu i pretio im je bankrot.

Zarada putem short sales je neka vrsta kocke u smislu da će ti fondovi zaraditi samo ako firma propadne tj. ako im akcije počnu dodatno padati. Upravo su to momci/devojke sa Reddit-a sprečili tako što su počeli da kupuju akcije GameStop-a te je njihova vrednost počela rasti umesto opadati.

Elem, nisam vam ja nikakav ekspert na ove teme te možda oni prethodni pasusi ne opisuju baš 100% tačno dešavanja sa „GameStop“-om ove godine…

Ali i kao takav „znalac“ priznajem da mi ništa nije bilo jasnije šta se tačno, što se tiče konkretnih poslovnih zavrzlama, odigravalo u filmu „The Big Short“ .

Ovaj film Adam McKay-a, baziran na istinitim događajima, bavi se upravo „short sales“ trgovinom koja je postala deo standardne berzanske prakse u doba neposredno pred početak velike ekonomske krize 2008 godine.

U samom filmu, ti finansijski stručnjaci koji su odlučili da se „klade“ protiv velikih igrača (banaka i berzanskih kuća) su tretirani kao pozitivci, što je verovatno, u kontekstu samog filma i događaja koje opisuje, sasvim tačno.

Te junake glumi all star glumačka ekipa ( Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt ) i oni su, zajedno sa svim ostalima ispred kamere, gotovo brilijantni.

“The Big Short” je jedan od retkih filmova u kojem vam nije baš najjasnije šta se tačno dešava u njemu (mada se autori filma trude da vam od početka, direktnim obraćenjem ka publici od strane lika kojeg glumi Gosling, objasne te berzanske fore i fazone…ali većinu toga nisam baš skapirao…mislim, jesam, na tom nekom bazičnom nivou…šta da vam kažem…glup sam) ali vam je sve vreme zabavan i uzbudljiv jer su sami karakteri u njemu osobeni i interesantni.

Inače, sam film je daleko efektniji i bolji nego ova nemušta recenzija te vam ga preporučujem da ga pogledate. Meni je nekako, sve do prošlog meseca, promakao ispod radara ovih godina…

Na skali od (1-6) ocena: 4

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1079

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.