The Invitation (2015)

Običan poziv za večeru pretvoriće se u nešto sasvim, sasvim drugo. Mislim, biće tu i večere.

Prilično hvaljen horor (da li je ovo stvarno horor ?) film “The Invitation aka Poziv” iz prošle godine je kamerna priča o jednoj večeri. Filmovi o večerama su neka vrsta podžanra filmske umetnosti, te se, s vremena na vreme, pojave… i to na različitim meridijanama sveta (napr. ove godine nam je Italija podarila verovatno jedan od najboljih filmova sa večernjom tematikom, sjajna drama-komedija Perfetti sconosciuti o kome ću, nadam se, pisati veoma uskoro). Eto, i “Coherence“, o kome sam već pisao, upada u grupu “večernjih” (i zanimljivih) filmovathe-invitation-2015-2Osim što su večernje sedeljke (sa all inclusiv večerom) odlična mesta da ljudi otkriju svoje mračne/vedre osobine uz čašicu vina i slasno jelo  istovremeno je to i fenomenalna prilika za filmadžije sa ograničenom budžetom. Dovoljno je samo dobar scenario i solidni glumci i eto filma očas posla… a još može da se i malo zamezi.

the-invitation-2015-3

Kao što ste primetili nisam do sada rekao gotovo ni reč o samoj radnji ovog filma. Niti ću. Recimo samo ovako. Što manje znate tim je bolje… ili možda i obrnuto. Jer, možda se kao i ja, sve vreme nadate nekom drugom/drugačijem raspletu pa vas poslednja trećina razočara. Kao kada gledate neku solidnu fudbalsku utakmicu u kojem igraju timovi za koje ne navijate ali eto, kada već gledate, izaberete već jednu stranu koja će vam biti bliže srcu. I tako, rezultat je sve vreme nula-nula, uz nekoliko dobrih šansi, taman da vam ne bude dosadno. A onda dođe kobni 80 minut i protivnički tim zabije gol. Ovi “naši” se koprcaju, pokušavaju da izjednače, ali bez imalo efekta… i onda vam, kao šlag na (večernju) tortu u poslednjim sekundama nadoknade vremena daju još jedan gol. Kroz noge.

the-invitation-2015-4

Eto, ja sam se tako osećao nakon gledanja ovog filma. Mada, vama će možda ova večera više prijati. O ukusima ne vredi raspravljati.

the-invitation-2015-1

Režija: Karyn Kusama

Glume: Logan Marshall-Green, Tammy Blanchard, Michiel Huisman

Na skali od (1-6) ocena: 2+

recenzija: Biograf

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.