Tiny Pretty Things (2020) – prva epizoda

Nisam gledao seriju "Korak napred" ali ne sumnjam da je ona remek delo u odnosu na ovo

“Tiny Pretty Things” je nova Netflix serija koja se pre neki dan pojavila u kompletu od 10 epizoda (barem za prvu sezonu ). Mada je “markirana” navodnu za publiku od 16+, ova serija je svakako namenjena mlađariji koja je spremna da gleda svakakva sra%&$ 😉 .

“Ćao Cassie, došao sam da te ubijem”

Radnja je smeštena u Čikagu (usred mraka sija zvezda…) u, kako se svi trude da nam (po)kažu, elitnoj baletskoj školi po imenu Archer.

Kada se njihova zvezda i najbolja učenica strovali sa četvrtog sprata (uz pomoć lika sa kapuljačom na gornjoj slici) otvara se slobodno mesto za mladu Neveah. Sudeći bar po prvoj epizodi, Neveah je glavna junakinja ove serije ali bitno je znati da je ona i jedini tamnoputi student u školi. Boja njene kože je bitna iz razloga koji ću vam otkriti nešto kasnije.

U tih prvih petnaestak minuta osim što će vam predstaviti glavnu misteriju (Ko je ubio Cassie ?) “Tiny Pretty Things” će vas upoznati i sa velikom galerijom svojih junaka/sumnjivaca. Sem maloletnih učenika (imajte u vidu da svi ovde imaju, kao, 16,17 godina) tu su i njihovi profesori. Jednako sumnjivi i jednako “interesantni”.

Direktorku škole, Francuskinju Monique, glumi vidno ostarela Lauren Holly (što je i normalno jer ima 57 godina). Ona je, priznajem, jedina koju prepoznajem iz glumačke ekipe.

Neveah će odmah otkriti da u školi vlada užasna i nezdrava atmosfera. Svako svakome želi da podmetne nogu a, kao što smo videli na početku, neki od njih ne prezaju ni od ubistva (šteta što Cassie nije nastradala od noža u leđa jer bih iskoristio i tu bravoroznu jezičku figuru)

Takođe, svi su veoma seksualno aktivni i veoma često goli (ko od majke rođeni), a tim aktivnostima i nisu baš probirljivi. Trpa se tu ko god stigne i sa kim god stigne.

Dakle, puno seksa, lepih tela, svađa i prepucavanja i misteriozni ubica koji se misteriozno krije. Šta ovde može da bude loše ?

Pa, shvatio sam vrlo brzo, posle tih, relativno pristojnih petnaest minuta, kreće katastrofa.

Generalno, niko ovde ne ume da glumi. Tome dosta pomažu pojedine nebulozne replike koje moraju izgovoriti ali to ne umanjuje nivo “dara” koji ovi mladi glumci poseduju. A inače, mladi su kao rosa u podne…

U proseku, oko 25 godina, a glume kao sedamnaestogodišnjake.

Lauren Holly nije nikada bila nekakva ekstra glumica ali kada i ona uspeva da svojom šmirom udari standarde za ostale možete misliti našta liči to njihovo preglumivanje.

Sam zaplet je inače…patetičan. Ni jedan karakter nije nimalo uverljiv. Njihovi motivi su, blago rečeno, površni.

Napr. imamo jednu policajku (znači nije detektiv) koja jedina misli da događaj sa Cassie nije bio obična nesreća već zločin.

Tu nam je i “slavan” režiser koji spava sa učenicama dok ga neko maltetira pretećim SMS porukama.

Trepnite i propustićete sociopatsku ambicioznu studentkinju (i Cassie-jevu cimerku) koja je ubeđena da je najbolja plesačica na svetu.

Otiđite do toaleta na 5 minuta i nećete videti i gomilu ambicioznih roditelja (naravno mame) koji žele direktno da odlučuju ko će dobiti glavne uloge jer su, opet naravno, oni i finansijeri ove škole.

Sve kliše do klišeja, sve kreten do kretena, sve zloća do zloće…

Ne mora biti to loše samo da je scenarijo bar malo bolji…da su glumci bar malecno više harizmatičniji. Onda bih pogledao i drugu epizodu.

Kada smo već kod njih (ne epizoda nego glumaca), morao sam da proverim da li imaju i neko plesačko iskustvo jer mi ništa što su plesali nije delovalo uverljivo.

Pogrešio sam. Većina njih su završili nekakve plesne “studije”… mada, meni svi (ili bar većina) deluju kao likovi koji nema šanse da pohađaju baletsku školu. Možda zato što su tako matori ?

Ovaj projekat je dobio zeleno svetlo u Netflix-u jer verovatno zadovoljava njihove zlatne standarde:

  • namenjen najmanje zahtevnoj publici aka Tinejdžeri
  • bazira se na “popularnom” romanu
  • pokriva sve manjine (dominacija gay populacije u ovoj seriji je valjda normalna, kako baletani da budu strejt…eto šta učiniše predrasude) bez obzira što ih, načinom prezentacije, u suštini veoma vređa
  • ima i invalida…doduše, za sada samo na slici, ali ne sumnjam da će se i on ušetati u jednom trenutku svojim kolicima (razumete…ušetati kolicima…ha,ha,ha….eto to vam je otrprlike taj nivo )

Na kraju epizode vas čeka veliki twist ala “Očajne domaćice” tipa. I tu, osim tog twista, mislim i na prvu reč naziva te serije. Očajne.

Ja ovo dalje neću gledati…a vi kako hoćete….

Na skali od (1-5) ocena: 2

recenzija: DeHičkok

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 209

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.