The Incredible Burt Wonderstone (2013)

Neverovatno slab film za ovako okupljenu ekipu

Režija: Don Scardino
Glume:    Steve Carell, Steve Buscemi, Jim Carrey, Olivia Wilde

O čemu se ovde radi: 

Neverovatni mađioničar Bart Vonderston (Steve Carell) već dugo, (pre)dugo  nastupa u Las Vegasu u hotelu čiji je vlasnik čovek po imenu Dag (koga glumi prerano preminuli James Gandolfini aka Toni Soprano). Dagu se prilično dopada ovaj višedecenijski, jednolični i tradicionalno-dosadni perfomans Barta i njegovog sadruga (još iz detinjstva) Antona (Steve Buscemi) …sve dok prestane da mu se dopada. Naročito kada se u gradu (i na TV) pojavi mlađi i znatno atraktivniji i zabavniji mađioničar Stiv Grej (Jim Carrey)

Ključna reč iz naziva filma:

Stone

Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

   Šteta

Ima li tu nešto zanimljivo ?

 Ovo je film koji je okupio dva vrhunska komičara koji iza sebe imaju impozantan broj filmova sa još impozantnijom zaradom. U ostalim ulogama imamo takođe nekoliko majstora .

Alan Arkin, čoveče!!! Jeste sada deda ali je i dalje faca. Soprana sam već pomenuo.

a tu je i Dejvid Koperfild ! 

Šta je dobro u ovom filmu ?

Džim Keri. Nisam neki ljubitelj njegovih filmova sa početka karijere u kojima se kretenski krevelji i pravi “smešne” grimase ali čovek je svojim kasnijim opusom pokazao da ume da glumi…i to dobro. Ovde prosto briljira i krade svaku scenu u kojoj se pojavljuje. Šteta je što tih scena ima i suviše malo.

Šta je još dobro u filmu ?

Početak je prilično zanimljiv pa je još veće razočarenje u kom pravcu se film kasnije razvija.

Šta je loše u ovom filmu ?

U nekim trenucima je nepodnošljivo dosadan a u nekim nepodnošljivo iritantan. Lik Stivena Karela, dakle glavni, Bart Vonderstone je taj što je iritantan, mada je Karel sasvim korektan, jednostavno njegov lik je toliko odbojan da nam je praktično svejedno šta mu se dešava.

Šta je još loše u ovom filmu ?

Olivia Wilde. Ne znam na koji način i zbog čega je ova lepa ali netalentovana glumica uspela da se u poslednjih nekoliko godina pojavi u moru velikih (po imenima i budžetima) filmova, glumeći, rame uz rame, sa takvim veličinama poput Harisona Forda ili aktuelnim zvezdama poput Bredli Kupera i Danijela Kejga a ovde Kerija i Karela, kada su u svim tim filmovima njene kreacija bile bezlične i nepamtljive. Komotno je i “The Incredible Burt Wonderstone”  mogao sasvim lepo da fukcioniše i bez njenog lika. U stvari, čini mi se da bi film svakako dobio na dinamici i ubedljivosti da nema Olivie.

Postoje li bolji filmovi od ovog ?

Napr. od tih mađioničarskih, iste godine je prikazan i mnogo bolji Now You See Me.

Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

Ovo je jedan od boljih filmova u kojima je glumila i Olivia Wilde… dakle, pregledajte njenu filmografiju.

Vredi li ovo gledati ?

Ne baš. Ne bih ga nikom preporučio ali ne bih ga ni previše pljuvao. Možda je najgore od svega što ne ostavlja nikakav utisak. Ni pozitivan ni negativan. Jedino je šteta propustiti urnebesnu ulogu Džima Kerija

Zaključak za kraj:

 Zbog Džima ovaj plusić na kraju.

Na skali od (1-6) ocena: 2+

recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.