First Man aka Prvi čovek na mesecu (2018)

If you believed they put a man on the moon, man on the moon

Damien Chazelle ima tek 33 godine i veoma impresivnu karijeru iza sebe.

Ili što bi rekli Kristali :

Pre dve godine, gospodin Chazelle je postao najmlađi dobitnik oskara za režiju u istoriji (sa impresivno sentimentalnim mjuziklom „La La land“).

  Sa svojim drugim filmom „Whiplash “ (iz 2014) već je bio nominovan za scenario. Dakle, pričamo o jednom multitalentovanom umetniku i autoru koji uspeva da se u današnjem Holivudu pozicionira kao jedan od retkih stvaralaca kome će filmski mejdžersi praktično dati odrešene ruke prilikom realizacije njegovih (visoko budžetnih) vizija. Barem se tako činilo do ovogodišnjeg  “First Man”.

Od 3 do 30 miliona

Nakon 3 miliona dolara za Whiplash aka Ritam ludila (2014), sledio  je buždet od 30 miliona dolara za “La La Land” da bi Paramaunt , na kraju, stao  sa 60 milona iza ovog, logično očekivano, patriotsko nabijenog projekta o prvoj misijij na mesec…i  američkoj zastavi. I to na pragu “obljetnice”od 50 godina.

 Ali…nema zastave…žali se Tramp. Ima je Trampe…ima. Samo što ona, u kontekstu u kojem Chazelle smešta životnu priču Neil Armstronga i njegovog putovanja na mesec, jednostavno nije bitna. Umesto velikog “domovinskog”spektakla gledamo jednu intimističku priču o usamljenosti i gubitku. Umesto “Partizanske eskadrile” ili “Ratova zvezda” gledamo (Tarkovskovog)  “Solarisa”.

(L to R) LUKAS HAAS as Mike Collins, RYAN GOSLING as Neil Armstrong and COREY STOLL as Buzz Aldrin in First Man, directed by Oscar®-winning filmmaker Damien Chazelle (La La Land).

  I to je istovremeno i najveća prednost i najveća mana “Prvog čoveka na mesecu”. Ako je već Chazelle odlučio da gotovo čitav film bazira na facijalnim ekspresijama depresivno pogubljenog Ryana Goslinga (koji uglavnom stojički uspeva da izgura taj teret) i zabrinuto zabrinute Claire Foy-e a ne na vizuelnom spektaklu za koji je sama tema (a vala i budžet) dušu dala, onda je potrebno da scenarijo bude ubitačno dobar.  A nije.

Krupni kadar kao glavno oružje

 Doduše nije ga sam Chazelle pisao već Josh Singer (koji već ima oskara iza sebe za scenario) ali, sudeći po finalnom produktu, Chazelle je glavni “krivac”. Siguran sam da nigde u tom scenariju nije pisalo “2 minuta krupni kadar Rajan Goslinga dok…gleda…zamišljeno”, “3minuta Rajana Goslinga dok..gleda…zamišljeno” itd…itd…

 Ideja da nam se većina scena prikaže iz POV perspektive prvog čoveka na mesecu (po imenu Neil)   ili iz POV perspektive kamere koja bulji u  njegovo lice možda je zvučako zanimljivo (i povremeno stvarno efektno) ali nam je istovremeno uskratila neke druge, za nas gledaoce, ipak zanimljivije slike.

 Sa druge, tehničke strane, Chazelle uspeva da nam prenese unutrašnju dramu (gubitak deteta i smisla života) Neil Armstronga pre svega koristeći osnovni filmski izraz, sliku. što je naravno veliki plus. Takođe, “First man” liči na filmove sedamdesetih godina po načinu na koji tretira široke i krupne planove i kolor palate koje koristi za oslikavanje scena. Svi glumci su i više nego solidni ali generalni utisak koji imam jeste hladnoća. Znam da je u svemiru užasno hladno ali ne verujem da su taj efekat autori pokušali i da ostave na same gledaoce.  “First man” je ipak dobar film… predug i hladnjikav.

Na skali od (1-6) ocena: 4 –

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.