Someone Behind the Door (1971)

Ovaj doktor svakako ne poštuje Hipokratovu zakletvu...

“Someone Behind the Door” jedan iz one čudne filmske sorte. Zaboravljen (da li sa pravom?) a u njemu dve velike zvezde. Francuska produkcija a snimljena u Engleskoj i to sa Amerikancima u glavnim ulogama. Pa šta se to onda krije iza vrata….

Neurohirurg, ili što bi rekli doktor za mozak, Laurence Jeffries (gospodski Anthony Perkins), nakon završene naporne smene, nailazi u hodniku bolnice na unezverenog muškarca. Tog pacijenta je dovezao obližnji ribar kada ga je ugledao kako besciljno luta po plaži.

Taj nesrećnik u sivom kaputu (Charles Bronson), ne seća se ni svog imena, a kamoli kako je dospeo na tu plažu. Naizgled fasciniran ovim slučajem amnezije, Laurence odlučuje da, pravo iz bolnice, Stranca (tako ćemo ga ubuduće zvati), povede domu svome i da mu, navodno, pomogne.

Veoma brzo ćemo shvatiti, mi gledaoci ali ne i Stranac, da Laurence ima neke sasvim drugačije, mračne, planove sa njim. Planove koji uključuju Laurence-ovu nevernu suprugu (Jill Ireland koja je već u to doba bila, prava, supruga Charles Bronson-a) ali manipulaciju umom nesrećnog pacijenta.

Ali i Stranac ima svoje tajne…

Quelqu’un derrière la porte” (francuski naslov) je, uslovno, ekranizacija dela Jacques Robert koji je jedan i od, ukupno četiri, scenarista.

Taman zgodni trenutak da pomenem onu staru filmsku izreku: “Puno babica kilavo dete”

Režiser (i takođe jedan od scenarista) Nicolas Gessner (The Little Girl Who Lives Down the Lane (1976)) ume da stvori začudnu i napetu atmosferu, fotografija (naročito eskterijera) je lepa i sve dok film ne krene da se raspliće, “Neko je iza vrata” je relativno interesantan psihološki triler.

Avaj, rasplet započinje već na polovini priče, kada otkrivamo koji je to plan doktora Laurence. A taj plan je brilijantan. Ne samo da deluje neverovatno ambiciozno, već za njegovo ostvarenje je potrebno da se dogodi gomila drugih koincidencija…. koje se, nećete verovati, stvarno i odigraju.

Brilijantno…kao što rekoh.

Doduše, sasvim moguće je da je Laurence, osim što je doktor, u stvari i vidovnjak, jer kako drugačije objasniti kako je uspeo da u momentu isplanira sve ovo kada je tog jutra, prvi put, ugledao Stranca.

Filmu ne pomaže ni gotovo parodično antiklimaktičan završetak, kojeg nagoveštava jedna naivno nepotrebna scena u kojoj Laurence, u jednom trenutku i bukvalno gledajući u kameru, objašnjava, u svom monologu, sve ono što nam, navodno do sada nije bilo jasno što se tiče tog njegovog plana.

Ali, vratimo se mi na taj kraj filma. U jednom trenutku, svi osim Bronsona, se počnu ponašati kao da su u nekom drugom filmu…totalno van svojih, do tada etabliranih, karaktera. Gledam a ne verujem šta gledam… a sve to nakon jedne izuzetno dramatične scene.

Ljubitelji Charles Bronosan-a moraju pod obavezno da pogledaju ovaj film Njegov lik je totalno drugačiji od svega što ste navikli da gledate njega…naročito u toj fazi njegove karijere. Ne kažem da mu je ovde i gluma odlična ali svakako je povremeno urnebesna i to i u najgorem i najboljem smislu te reči…

Na skali od (1-6) ocena: 2

Trenutno kompletan film se nalazi na :

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1108

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.