Baba Yaga (1973)

Baba Yaga je izašla iz rupe
 Vrelo giallo leto nastavljamo sa drugom vrstom gialla, onom koji i neki ne smatraju giallom jer ima natprirodne elemente. Ovo je ezoterični Giallo, pardon, Giallo strip...btw. možete slobodno giallo zvati i Đalo a u mnogim slučajevima i Đani tj. Đana

Režija: Corrado Farina
Glume: Carroll Baker, Isabelle De Funès, George Eastman,Ely Galleani


O čemu se ovde radi: 

Kad dobro razmislim ne mogu više uopšte da se setim o čemu se ovde u stvari radi… ako uopšte i postoji neki konkretni odgovor.

Uglavnom, jedne noći Valentina umalo da ne zagine kada na nju kolima naleti srednjovečna plavuša koja će se predstaviti kao “Baba Yaga”. To će učiniti koji trenutak pre nego što Valentini uzme tj. otrgne podvezicu direktno sa noge(butke).

Carroll Baker

“Videćemo se uskoro…” poručuje Baba Yaga zbunjenoj Valentini (a i obećava joj da će tu podvezicu vratiti sutra…verovatno nakon što je malo isproba).

Tako počinje priča o Valentini, inače profesionalnalnom modnom fotografu, kojoj svakodnevno kroz atelje/stan defiluje gomila zgodnih (i golih) ženskih modela.

Ovo je priča o Valentini i Baba Yagi koja se, to je sasvim očigledno, veoma loži na Valentinu.


Ključna reč iz naziva filma:

baba


Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

yaga


Ima li tu nešto zanimljivo ?

Pokazaće se, puno toga.

Ono što nisam znao dok sam gledao Babu da je ovo u stvari ekranizacija stripa koji je objavljen i kod nas.

i to stripa “Valentina”.

Ne nisam čitao niti sam imao pojma o “Baba Jagi”

Zanimljivo je i to što “lutku” u filmu glumi Ely Galleani. Ne znate ko je Galleani ? Pa ona vam je bivša žena režisera filma Sotto il vestito niente aka Nothing Underneath (1985). Ne znate ko je bivši muž Ely Galleani ? Pa gde vi živite…

Levo je ta lutka ali desno nije Ely Galleani

Ta lutka koju Baba Yaga poklanja Valentini povremeno može da oživi i pretvara se u žensku spremnu na razne seksualne perverzije.

Samo vas gledam. Btw. desno je udovica bivšeg muža od bivše žene.

Šta je dobro u ovom filmu ?

Kada već pominjem taj film iz 1985 koji je režirao bivši suprug Galleani (od 1972 do 1980) jedan od kvaliteta tog filma beše da je fino produciran i vizuelno dopadljiv…jer je baš, onako tipično za estetiku druge polovine osamdesetih, baš (MTV) spotovski režiran.

Upravo tako, “super moderno”, deluju pojedine sekvence iz “Baba Yage”. Kada ga gledate nema šanse da pomislite da je snimljen 1973…pre MTV…pre video spotova.

Za režiju je zaslužan Corrado Farina kome će ovo biti drugi po redu i nažalost i poslednji dugometražni film.

Ja sam bivša žena koja je imala bivšeg muža

Kada znamo (a sada i vi znate) da je Farina pre svega bio čovek koji je snimao reklame i kratke filmove možda vizuelni aspekt “Babe Yage” ne treba da nas čudi…

Plus…sve vreme sam mislio da je baš onako stripovski režiran…da bi tek posle otkrio da je ovo stvarno ekranizacija stripa…

1973 godina… godina u kojoj su rođena neka najbolja dela…i ljudi…*

(* ” to što je Biograf rođen 1973 ne znači da je on među tim najboljima nego jednostavno nije normalan….budala bre…velika….”

-primedba Pece Zombija)


Šta je još dobro u filmu ?

Isabelle De Funès.

Lepa i slatka i sasvim korektno glumi…a voli povremeno i da se (ali onako što bi rekli sa ukusom) razgoliti.

A to je uvek plus u svakom filmu*

*Nažalost nemamo ni jednog ženskog autora na sajtu ali evo, umesto njih, DeHičkok poručuje:

“Ma pusitite matorog Biografa… budala… mi žene maksimalno uvažavamo i ako vam se učini da smo nešto možda i pogrešno rekli verujte da je u pitanju samo loš sklop budalinih misli… ovde su one predstavljene kao aktovi na slikama….”

De Hičkok

Inače Isabelle (nećakinja Luj De Fina) nije mnogo glumila… Bavila se i modelingom i pevanjem dok nije polovinom sedamdesetih otišla u Australiju i tamo se (ponovo) udala.

Kad već šerujem Isabeline pesme moram da napomenem i da je Piero Umiliani zaslužan za veoma dobru muziku u “Baba Yagi”…a opet svi znate Umiliania…


Šta je loše u ovom filmu ?

Priča. Nema ovde neke smislene priče…

Evo i Galleani…otpozadi…

Šta je još loše u ovom filmu ?

Nemojte pomisliti da je sada “Baba Yaga” nekakvo giallo erotsko remek delo. Niti je remek delo niti erotike ima u količini i smislu koju možda čitaoci pokvarenog i prljavog uma (poput Biografa primedba Pece Zombija) zamišljaju da će videti ovde.

Ovde ima golotinje ali čedne i za današnje standarde a naročito za tadašnje (giallo/eurotrash) standarde.

A to može biti nekima loše.


Postoje li bolji filmovi od ovog ?

Pauziram sa ova dva sad već besmislena pitanja sve dok mi neko ne ponudi dostojnu zamenu za njih

Postoje li lošiji filmovi od ovog ?



Vredi li ovo gledati ?

Ako vam mnogo znači dobra priča koja vodi ka nekom razrešetku (proverit da li ta reč postoji) onda ovo svakako nije za vas.


Zaključak za kraj:

Zbog čega Valentina ima snove o nekakvim sadističkim nacističkim iskustvima (iz prošlih života?) neću nikada saznati… a ako neko i zna odgovor na tu misteriju neka je turi u onu rupu u filmu… mene ne zanima.

Na skali od (1-6) ocena: 2+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1083

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.