Il coltello di ghiaccio aka Knife of Ice (1972)

Njena vila je pored lokalnog groblja. Idealno mesto za život.

Režija: Umberto Lenzi (Spasmo (1974))
Glume: Carroll Baker, Evelyn Stewart, Alan Scott, George Rigaud


O čemu se ovde radi: 

Martha (Caroll Baker) je nema. Sve čuje i sve vidi ali ne ume ni da bekne. Zanemela je sa 13 godina kada je preživela tragičnu nesreću u kojoj su joj stradali roditelji i živi sa svojim ujakom u Španiji.

Martha

Kao što videte Martha nije više devojčica već, što bi rekli, zrela žena. Žena koja još uvek nije naučila jezik gluvonemih (nije gluva ali ipak za aprox. 25 godina da ne nauči znakovni jezik…ma hajde bre).

Ali dobro. Jedna od draži ovog filma jeste gledanje načina kako komunicira sa drugima jer ne ume da priča. I to vam je, što bi opet rekli, živi piš.

Poneki put, naročito kad zove telefonom, lupka u slušalicu (znate ono, ako 3 puta lupi to je “donesi dedi lek” a napr. 2 puta brzo, pauza, 2 puta sporo to je “Da li su od rođake Jenny stigli koferi?” i sl.). Zatim, voli mnogo da se igra i pantomime (a onda se oko nje okupalja rodbina ili policija i pogađaju).

Čak ume poneki put i da napiše ono što želi da kaže te ako se neko još i pismen tu nađe …mašala.

Elem, u posetu im dolazi rođaka Jenny koju neko ubrzo kokne… i kreće serija ubistava…

plus, imamo i narkomane, satanske simbole, inspektora sa lulom, doktora neženju koju se uvek zgodno nađe na mestu zločina, šofera kojem stalno otkazuje karburator…a tu je i česta magla…onakva kakva se napravi kada neko zapali gume…


Ključna reč iz naziva filma:

knife


Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

ice

Tvoje oči, tvoje oči, progone me, progone me….

Ima li tu nešto zanimljivo ?

Na početku filma, praktično tokom uvodne špice, imate toreadorsku borbu prikazanu do kraja. Snimljeno ubistvo bika…krvavo…i do kraja. Mada se ove borbe i dalje legalno održavaju u Španiji (i nekim drugim zemljama) teško da bi se ovakve scene našle u nekom filmu danas.


Šta je dobro u ovom filmu ?

U “Knife of Ice” se niko ne tušira, tj. nema eksploatacije ženskih telesa… glavni razlog tome nije to što ove glumice nisu bile spremne da idu “do kraja” već zato što je sniman u Španiji kada su takve stvari bile zabranjene. Hvala Franku što je još tada bio na vlasti.

Dakle, nije ovaj osmeh ovog matorca onaj na koji ste pomislili vi grozni perverznjaci jadni…

Šta je još dobro u filmu ?

Lepo je uslikan. Boje su…šarene. Nema groznih nasilnih scena na koje nas je navikao giallo već samo vidimo posledice. Dakle, ne vidimo kako napr. nož reže nečije grlo već vidimo, a i tada prilično umiveno, žrtvu prerezanog grla…kada je pronađu. Fino je i pitomo ovo.

Hvala Španiji i živeo Franko.


Šta je loše u ovom filmu ?

Niko se ne tušira u filmu. Nismo uspeli da razotkrijemo ni jednu telesnu draž ovih rasnih glumica (osim nogu u svilenim čarapama ispod suknje Caroll Baker i to u sceni koja se odvija u crkvi…gde bi drugde…i to u trenutku kada se moli…a koji bi drugi trenutak bio….o kakva pervezija).

Kada je već priča nezanimljiva i prepuna ogromnih logičkih rupa, doduše kao i u mnogim drugim giallo ostvarenjima, režiseri se dosete da nas počaste ipak nekim drugim detaljima.

Mislim, naravno, na dobru (Morikone) muziku…a i tuširanje (Edwige Fenech). “Knife of Ice” nema ništa od toga…a a muzička tema, koja jeste dobra, veoma malo se (efektno) koristi.

Dole Franko, dole španska cenzura koja dozvoli da vidimo krvavo masakriranje bika a ni jednu dojku.

Evo…plačem umesto vas…i zajedno sa vama…


Šta je još loše u ovom filmu ?

Hajde, kad već nema lepote, ponadaš se da ima grozote…ali avaj. Kao što već napisah, ni jednu scenu ubistva nećete ispratiti. Samo malo pre i malo posle. Badava gledate


Postoje li bolji filmovi od ovog ?

Gledao sam i bolji film Caroll Baker iz tog njenog evropskog perioda ali eto, sticajem okolnosti, ipak će ovo biti prvi. Njen život i njena karijera je izuzetno zanimljiva te neki duži tekst o njoj sledi kada bude išao i njen bolji film,

(Mada, trenutno, na youtube može da se pronađe neka šugava verzija kompletnog filma ovaj, navodni, trejler mi je delovao mnogo bolje. Verujem da i vi, kao i ja, imate jaku želju da ogledate ovaj film nakon što pogledate ovaj donji trejler)

Nevolja je što je stvarni film i ovaj trejler kao neba i zemlja…kao Zveda i Partizan.

Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

Da

Vredi li ovo gledati ?

Moj savet je da ne gubite vreme. Rešenje misterije je logički nemoguće (a pogotovo motivi) ali ako i poverujemo u to, “kamene face” gluma svih aktera ovog filma uz užasno monotoni i bez emotivni engleski dabing/sinhronizaciju ubija svaku draž…

Zaključak za kraj:

Hladan kao led i tup kao tupav nož.

Na skali od (1-6) ocena: 2

recenzija: Gimitrije Verzić, duh sa dva plava oka

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.