The Man from Nowhere aka Ajeossi (2010)

Do poslednjeg daha....

Kada se “Ajeossi” prevede sa korejskog na engleski dobićete “Mister”. Mister je ime koje uvek upotrebljava glavna junakinja ovog filma, malena devojčica So-Mi (Kim Sae-ron koja je od te 2010 godine pa do dana postala respektibilna mlada glumica), za svog prijatelja i zaštitnika. “Mister”, “Hej Mister”…

A taj Mister (Won Bin (Madeo aka Mother (2009)) koji je nakon ovog filma postao jedna od najvećih glumačkih zvezda u Koreji a potom, evo do sada, nije glumio ni u jednom drugom filmu) je vlasnik zalagaonice u kraju u kome živi ova devojčica.

Njena majka ima “profesionalnu” karijeru striptizete i narkomana i malo vremena posvećuje svojoj ćerci. Zato So-Mi većinu vremena provodi ili sama, lutajući po gradu, ili svraća kod Mistera, i tamo ga “smara” svojim dečijim pričama.

Nevolje nastaju odmah na početku kada se So-Mi-jeva majka dočepa heroina koji pripada nemilosrdnoj kriminalnoj organizaciji na čelu sa dva (luda) brata.

Kada se So-Mi nađe u smrtonosnoj opasnosti Mister odlučuje konačno da preuzme stvari u svoje ruke i tada, i mi i kriminalci, a vala i nesrećna policija, otkriva da ovaj čovek bez prošlosti krije tajni identitet zbog kojeg bi ste morali prvo dobro razmisliti da li će te se kačiti s’njime…

Sledi niz napetih akcionih sekvenci u kojima će Mister učiniti sve što mu je u moći da sačuva devojčicin život…ne birajući ni mesto ni sredstva kako i ko zbog toga mora i glavom platiti…

Scenarista i režiser Lee Jeong-beom uspeva u mnogo čemu da ovaj film učini izuzetno atraktivnim za gledanje dok istovremeno, takođe u mnogo čemu, ne uspeva da izistinski iskoristi sve potencijale koje je ova priča mogla imati.

Napr. ljubitelji akcije će mu zameriti što sama prava akcija započinje moguće suviše kasno, jer u početku, mi samo u nagoveštajima naslućujemo za šta je sve sposoban Mister.

Problem je što, kada konačno u potpunosti na delu vidimo Misterove borilačke veštine, to i ne izgleda onako spektakularno i opasno kako smo se možda nadali.

Scena obračuna u toaletu kluba je svakako vrhunski koreografisana

Onda, taj (melo)dramski aspekt. Značajno parče filma oduzme građenje odnosa između devojčice i Mistera, što jeste bitno da bi mogli bolje razumeti njegovu motivaciju za akcije koje preduzima, ali je četo predugo i na granici patetike.

Policija je standardno nesposobna ali veću zamerku imam na to što su i njihovi, suštinski nezanimljivi, likovi doprineli većoj minutaži filma.

Nisu sad ovo nekave strašne mane filma “The Man from Nowhere”. On jeste obavezno štivo za ljubitelje korejskih trilera. Šteta je samo što je ovaj film toliko toga hteo i započeo ali ništa nije dovoljno jako izgurao do kraja.

Na skali od (1-6) ocena: 3 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1079

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.