Madeo aka Mother (2009)

Koliko ste spremni da idete do kraja da bi odbranili svoje dete ?

Kada njen sin, fizički snažan mladić ali istovremeno intelektualno zaostao, bude optužen za svirepo ubistvo lokalne srednjoškolke samo ona, majka, veruje da je počinalac neko drugi i kreće u samostalnu istragu.

Ovako ispričan siže filma “Madeo” uz tipičan podzaplet “pogrešan čovek na pogrešnom mestu u pogrešno vreme” verujem da vam obećava napeti i krvavi triler na koji ste navikli da dolazi iz korejske kinematografije ali ovog puta, u pitanju je sasvim nešto drugačije.

Oni koji poznaju rad Bong Joon-ho znaju tačno na šta mislim. I kao što “Gwoemul” nije u suštini bio film o čudovištu iz podzemlja tako ni “Majka” nije klasičan triler nego jedna snažna, gotovo realistička, drama.

Da nje u pitanju neki standardni film Bong nam daje do znanja još u prvom kadru, upečatljivoj i začudnoj uvodnoj špici gde gledamo usamljeni ples neke starije žene na žitnom polju. Ta prelepa i istovremeno jasno zlokobna scena daje tok priči koji sledi sve do završnice u kojoj nam je sasvim jasan njen pečat.

Tom scenom kao i čitavim filmom dominira Kim Hye-ja koja glumi Mother (do kraja filma nećemo saznati kako se zove njen lik). Njen stoički izraz lica, njen očaj i bes zbog nepravde ka sinu, njena ekscentričnost i tvrdoglavost, svu silu emocija i skrivenih osećanja fantastično prezentuje ova korejska glumica. Veliki razlog što “Madeo” uspeva da nas “ubedi” u svoj završetak upravo duguje portretu koji nam Kim Hye-ja slika na velikom platnu…

I tako, dok pratimo istragu nesrećne majke, otkrivamo sliku korejskog društva (ovde predstavljenog u vidu neimenovanog malog gradića) koju čine nesposobna ili bolje rečeno “baš nas briga” policija, nasilna besciljna omladina, otuđena “buržoazija” i plitki “demos”…

Bong nikada ne beži od toga da kroz različite žanrove proturi svoj pogled na svet toliko ubedljivo i istovremeno suptilno da gledajući njegove filmove mnogo toga saznajemo o Koreji…verovatno mnogo toga što možda i nismo želeli da znamo…

Osnovna mana “Mother” je što traje previše dugo i povremeno tih 129 minuta, uprkos nekim prelepim kadrovima, protiče veoma, veoma sporo. Takođe, rešenje misterije, tačnije posledice tog rešenja, mada su jasno u skladu sa postavljenim karakterima, nema dovoljno jak impakt na gledaoce da bi opravdao tih 129 minuta trajanja. Hoću reći, sam početak je zadao visoke standarde i kada su završne scene ipak zaboravljivije i kada, kako vreme odmiče, više pamtim početak filma nego njegov krešendo, onda očigledno postoji neki problem u samoj strukturi i realizaciji.

Ipak (i nesumnjivo) značajan film savremene korejske kinematografije i topla preporuka svima onima koji su dovoljno “hrabri” da zaborave na holivudske konvencije i probaju nešto novo i drugačije.

Na skali od (1-6) ocena: 3 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.