Zone Blanche aka Black Spot (2017-?)

Ako nastave ovim tempom (jedna sezona na dve godine) nastavak nas očekuje 2021.

Ova Francusko-Belgijska serija (pogađate na francuskom jeziku) ima mnogo toga dobrog da vam ponudi ali, na kraju, i nije sve tako bajno kao što će vam se učiniti nakon par prvih epizoda.

Prve dve epizode su vam neka vrsta templejta za ono što sledi u preostalih 14 (za sada je snimljeno 2 sezone po 8 epizoda).

U (imaginarni) gradić Villefranche koji se nalazi izolovan (i često bez mobilnog signala) u nepreglednoj planinskoj šumi stiže novi i prilično ekscenrični tužilac.

Takođe, ćerka gradonačelnika, Marion, je nestala pre nekoliko meseci a istragu vodi njegova bivša devojka Laurène. Laurene je lokalni šef policije/žandarma, a i sama je bila kidnapovana pre 20 godina.

Plus, šuma krije mnoge mračne tajne (a moguće i prave monstrume) a Villefranche se može pohvaliti neslavnim rekordom po broju zločina u odnosu na broj stanovnika.

Konceptualno ovo podseća na jednu drugu slavnu seriju. Ekscentrični istražitelj sa strane koji pomaže lokalnom šerifu, zločin koji je potresao lokalnu zajednicu i prelepa šuma u kojoj se krije zlo.

Naravno, u pitanju je Twin Peaks. Na sreću, tu ta “podudarnost” prestaje jer Villefranche nije nimalo idilično mesto a u svakoj epizodi imamo neki krvavi zločin čije razrešenje dobijemo odmah na kraju epizode, tako da je po tome, Zone Blanche i neka vrsta proceduralne (1slučaj/1epizoda) serije.

Postoji tu i ta mitologija, glavna misterija koja sve vreme balansira između zone natprirodnog i realnog, ali ona, naročito u prvoj sezoni, u svakoj epizodi je data na kašičicu.

Kraj prve sezone (osma epizoda) donosi negde na samom početku jedan WTF momenat koji me je pošteno iznenadio i veoma podigao adrenalin.

Osnovna mana i razlog zbog čega ova serija možda nije za vas jeste upravo što tih WTF momenata nema puno, što su pojedinačne misterije često i ne baš toliko zanimljive, a ono što je mene lično najviše nerviralo beše nespremnost autora serije da odluče da li Zone Blanche jeste ili nije SUPERNATURAL.

Bilo šta da su odlučili…samo ne da nam tu “klacklalicu” prenesu čak u treću sezonu (koja se, barem se nadam, planira snimiti). Hoću reći, došli smo u fazu da nam to razrešenje i nije više toliko bitno, a ova dešavanja u “realnosti”, sa sve gradonačelnikom i njegovim opakim ćaletom, i nisu toliko interesantna da bi na ovu seriju na dalje “gubio” vreme.

Ipak, produkcijski “Black Spot” je stvarno vrhunska serija, glumci su uglavnom solidni, atmosfera je dobra (za one koji vole mračne priče), povremeno ima crnog humara te je i krajnja ocena sasvim povoljna.

Na skali od (1-5) ocena: 3

p.s. možete komotno gledati svaku sezonu kao posebnu celinu jer se tekuće glavne misterije razrešavaju u svakoj.

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1085

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.