Twin Peaks 3-01

O prvoj epizodi bez spojlera i bez nekog smislenog reda...

Naš dragi i omiljeni saradnik DeHičkok prihvatio se da pogleda (umesto vas) sve nove epizode njegove omiljene serije. Kakvi su mu utisci ?

  Dnevnik gledanjaTwin Peaks treća sezona” 

Epizoda br. 1

”   Ja sam pogledao za sada samo prvu epizodu. Lagano…kako Linč zapoveda 🙂 … jedna nedeljno 🙂 .  Znači, nisam (još uvek) pogledao drugu, koja se emitovala u paru sa prvom, niti ću žuriti da pogledam i preostale dostupne dve epizode. Nadam se da će se Showtime na tome zaustaviti i da kada stignemo do pete, da će ona biti i jedina dostupna svima nama u tom trenutku. Ali dosta više laprdanja…

Stari Kuper

Ovo nema veze sa starom serijom pre svega u vizuelno/muzičkom pogledu, tj. to je ono što je odmah najuočljivije. Da nekom starom fanu pustite  odlomak iz ove prve epizode (sa glumcima koji nisu bili u originalu, napr. staklena kutija ) nema šanse  da bi prepoznao šta je ovo.
Original je imao jedinstvenu (prelepu) boju (kolorit…da ne kažem i miris i ukus…krofni i kafe 😉 )  i Badalementijevu genijalnu  muziku koja je bila u pozadini gotovo svih kadrova i koja je i one najgore patetične dijaloge (a Tvin Piks ih je imao… oho oho 🙂 🙂 ) svojom sentimentalnošću samo još više potencirao ali istovremeno  i maksimalno obogaćivao te je ta melodrama kod publike delovalo razorno (u pozitivnom Daglas Sirkovskom smislu 🙂 ).

a jutros već su drugi mladi…

Sa druge strane svi oni (Linčovski) mistični (mračni) delovi bili su kontrast  glavnom  tonu serije i takođe razarali (opet u pozitivnom Linčovskom smislu) publiku. A tada, početkom devedesetih publika je gledala Dalase, Dinastije i Beverli Hilse… možete samo zamisliti kakav je to šok bio za njih.

ovog nije bilo u starom Twin Peaksu… doduše ovo se i ne odigrava u Twin Peaksu.

Prva epizoda gotovo nema muzike i ima samo mračne atmosfere (i time i najviše podseća na prvu trećinu filma “Fire walk with me”). Prva epizoda nema kolorit originala ali ono što mi najviše smeta ili bolje rečeno, najviše nedostaje, ona nema ni emocija (nema tog Sirk efekta…napr. u prvoj pilot epizodi iz te davne 1990 god. mogao si jasno da osetiš tugu i patnju likova sa malog ekrana… ta prva epizoda, koju je inače takođe Linč režirao ali pre 27 godine, i sada, nakon reprize deluje potresno i snažno).

I scream, you scream, we are all Scream….

E sad, verujem, nadam se,  da je ta hladnoća kod Linča ovde tačno programirana. Ima još 17 epizoda da nas nokautira :).
Čitam, mnogi se žale kako je početak konfuzan i spor… meni je, što se tiče narativne strane,za Linča čak i previše struktuiran i, barem u prvoj epizodi, lak za praćenje. Ipak detalje zapleta, za sada neću otkrivati. Barem ne u ovom prvom tekstu.

Ovo je staklena kutija. U njoj nema ništa ali je mnogi pažljivo promatraju…

Što se tiče sporosti, takav je bio i original.
Sve u svemu, ja nisam nezadovoljan novim početkom. Možda su moja očekivanja bila drugačija, možda sam želeo da me “udari iz prve” ali upravo zato što  pojma nemam(o) gde nas vodi nadam se da nas Linč neće izneveriti i da će “pay of” biti nezaboravan… barem koliko i scena Medinog ubistva 🙂

Stari Kuper… ili Bob ?

 

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 208

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.