Little Women aka Male žene (2019)

Zbog toga što Gretu nisu nominovali za Oskara za najbolju režiju umalo ne ispade skandal, jer, jel'te, to je nipodaštavanje žena ...

Ne znam da li ste znali da je, do danas, čak sedam puta roman (iz 1868/1869) Louisa May Alcott “Male žene” ekranizovan za veliko platno. Ja pojma nisam imao…

I dok za dva nema filma iz 1918 i 1919 i nije čudo….

Kaaako toooo,

O kaaako tooo,

pojma im’o nisam

da je 2018 godina snimljena još jedna verzija

ovog puta smeštena u naše doba…

Verujem da ste svi vi gledali verzije sa Ketrin Hepbern, Vinonom Rajder i Elizabet Tejlor ?

[my_movie_db id=331482]

U svih tih, 7 filmskih i ko zna još koliko pozorišnih i TV verzija, glavne junakinje bejahu sestre March. Hajd’, čik se usudi da neko napravi nekakvu inverziju/diverziju i da umesto sestri glavni junaci budu braća March a da se film zove “Mali muškarci”.

Definitivno takva verzija ne bi mogla biti smeštena u doba kada se radnja romana odigrava (u osvit završetka građanskog rata) ali u današnje doba…a što da ne ?

Jo (Džo) bi bio pisac Mangi u pokušaju, Beth bi bio napr. Ben i bio bi najnežniji, najbolji i najslabašniji među braćom i jedini među njima koji svira ukulele (plus razboleo bi se od Covida) , Amy bi bio Emil, najmlađi i najrazmaženiji, koji kreće sa svojim tečom u posetu Evropi (destinacija Amsterdam, četvrt De Wallen, ona sa crvenim izlozima) i konačno, Meg neka bude Ted oženjen sa svojim nastavnikom Džordžom (ipak je ovo savremena verzija).

Talentovana Greta Gerwig (Frances Ha (2012)) je adaptirala scenario i režirala “Little Women” i za razliku od prethodnih ekranizacija koji su se držali hronološkog redosleda dešavanja ovde je Greta malo “pomešala karte”.

Istovremeno pratimo dešavanja u sadašnjosti i u prošlosti (Jo je već na početku u Njujorku i objavljuje novinske priče, Amy je već u Evropi itd…itd…) što donosi izvrsnu dinamiku na početku filma.

Ali, kako vreme odmiče, shvatamo da se gospođica Gerwig zaigrala i previše jer, nakon stvarno poletnog i dirljivog početka druga polovina filma donosi osetan pad.

Neki događaji koji su trebali biti emotivniji , zbog (pogrešnog) trenutka kada se odigravaju, jednostavno to nisu a priča nas bezrazložno vodi nekim stranputicama i bavi se nekim ne baš bitnim detaljima (napr. zar je potrebno da se 100 puta kaže kako je ženi glavna “obaveza” da se uda i bude uz muža i porodicu…mislim, shvatilo smo već nakon prvog, drugog puta, šta je “pisac” hteo da kaže) koji guše radnju.

Plus, u pojedinim trenucima sama priča biva konfuzna upravo zbog tih skokovitih skokova kroz vreme.

Moglo je ovo biti znatno bolje…sledeći put neka Greta skrati…

Na skali od (1-6) ocena: 3/3+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.