Submarine (2010)

Zanimljiva "Coming of Age" drama/komedija za ljubitelje britanskog humora.

Richard Ayaode (Mos iz sjajne serije “The IT Crowd” o kojoj nikako da napišem par reči) ovog puta se okušao iza kamere, kao režiser ali i scenarista ove “coming of age” drame/komedije.

Glavni junak je petnaestogodišnji Oliver Tejt koji kao i svaki tinejdžer ima probleme sa okolinom, roditeljima i, naravno, devojkama.

“Submarine” se gotovo “utapa” od previše dijaloga i konstantnog (off screen) monologa našeg Tejta koji nas kroz svoj svet vodi svojim oštrim (ali često i duhovitim) opservacijama. Na sreću, dinamičnom režijom i montažom (verovatno zahvaljujući Ayoadovom iskustvu u snimanju muzičkih spotova za pregršt bendova sa engleske atlternativne scene) “Submarine” nikada ne upada u monotoniju i sasvim dobro uspeva da balansira sliku i (mnogo,mnogo) teksta.

Takođe, “Submarine” jeste povremeno melanholičan ali nikada i patetičan. Jedino što je možda Ayoad i preterao u toj hladnoći (tipičnoj Britanskoj) pa, meni bar, nedostaje taj nekakav mali, verovatno holivudski začin, te mi ni jedan lik nije baš prirastao srcu…tačnije, mnogo bih više voleo ovaj film da su mi i likovi bili za trunčicu realniji i bliži.

Osim sjajnog Craig Robertsa u ulozi Olivera, “Submarine” i u preostaloj podeli uloga pronalazi izuzetne “igrače”, od Sally Hawkins do gotovo neprepoznatljivog Paddy Considine.

Jedinstven po mnogo čemu “Submarine” zaslužuje pažljivo gledanje. Pa opet, on je jedan od onih filmova koji nisu svačija “cup of tea” (da upotrebimo taj engleski izraz).

Režija: Richard Ayadoe

Glume: Craig Roberts, Yasmin Paige, Sally Hawkins, Paddy Considine

Na skali od (1-6) ocena: 4-

recenzija: Biograf

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.