I corpi presentano tracce di violenza carnale aka TORSO (1973)

Zadnjih 20-ak minuta su po tenziji i napetosti gotovo na nivou genijalnog "Halloween" koji nam je stigao nekoliko godina kasnije.

Režiser: Sergio Martino
Glume: Suzy Kendall Tina Aumont Luc Merenda

TorsoPoster

O čemu se ovde radi: 

 Neko ubije studentkinje u Peruđi. A one su se u to doba (rane sedamdesete) uglavnom šetkale gole, barem tako možemo pretpostaviti nakon gledanja ovog filma.

Torso_0001 Torso_0002

Ključna reč iz naziva filma:

Violenza

Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

 Testera

Torso_0006

Ima li tu nešto zanimljivo ?

 Mnogo toga. Napr. pogledajte kako je izgledao trailer za ovaj film.

Da li ste primetili koliko puta narator pominje reči psihoseksualni ubica ? Mora da je to tada bilo “vauu, pshihoseksulani ubica, ovo moram da vidim” . U trailer je ubačena i gotovo sva golotinja iz filma… Znao je stari Karlo Ponti kako da privuče publiku. Nije ni čudo što je bio jedan od najuspešnijih producenata svoga vremena, kao što nije ni čudo što je bio muž Sofije Loren. Nego, vratimo se mi filmu, tj. traileru. Ko bi sada nakon gledanja ovakvog trailera uopšte poželeo da pogleda film …a verujte mi, film je mnogo,mnogo bolji nego ovaj trailer.

Torso_0005

Šta je dobro u ovom filmu ?

Zadnjih 20-ak minuta je fenomenalno. Odavno nisam gledao toliko napete scene pune tenzije i strave koja vam se uvlači pod kožu.

Torso_0012 Torso_0013

Šta je još dobro u filmu ?

Sergio Martino čiji sam rad tek otkrio proteklih meseci je veoma dobar reditelj. Sposoban je da i od slabog scenarija napravi ako ništa drugo bar korektno delo.

Šta je loše u ovom filmu ?

  Prvih sat vremena filma je blago rečeno prosečno. Ima tu nekoliko zanimljivih scena (ubistvo u močvari) ali nedovoljno.

Torso_0014

Šta je još loše u ovom filmu ?

Glavna mana većine giallo filmova je zaplet. I ovaj film je manje više reprezantitivan primerak te tradicije. Kada se neko ponaša i previše glupo to može stvarno nervirati. A ovde gluposti ne nedostaje. Takođe, previše  “red herring”a (svako je sumnjiv i svako može biti ubica) može,ali i nemora, uticati na uživanje u filmu.  Ovde je to urađeno polovično. Na kraju, pre tih čuvenih 20 minuta kada su već svi(ili bar većina) mrtvi više nije ni bitno ko je manijak (psihoseksualni).  Na sreću, u tom prvom delu sve mane se  pokušavaju  nadomestiti čestim svlačenjem. Bolje išta nego ništa.

Torso_0000

Postoje li bolji filmovi od ovog ?

 Da

Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

Svakako. Ovo je definitivno jedan od boljih giallo filmova

Vredi li ovo gledati ?

Za ljubitelje ovog žanra neizostavan film. Za ljubitelje filma takođe će ovo biti zanimiljivo iskustvo,

Zaključak za kraj:

Mada ukupna ocena koju videti dole nije baš neka (samo 3+) film preporučujem za gledanje. A tu je i fića

Torso_0008

Na skali od (1-6) ocena: 3+
recenzija: Gimitrije Verzić, duh sa dva plava oka 

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.