Sette orchidee macchiate di rosso aka Seven Blood-Stained Orchids (1972)

Sticajem okolnosti, do sada sam, ovaj film odgledao najmanje tri puta ... i njiednom mi nije bilo dosadno... svaki put ko da da je prvi... jer sve zaboravim....

Režija: Umberto Lenzi

Glume:   Antonio Sabato, Uschi Gias, Marisa Mell, Rosella Falk, Marina Malfatti, Pier Paolo Capponi

O čemu se ovde radi: 

Klasični giallo ubica (sve sa crnim kožnim rukavicama i crnim mantilom) tamani lepe devojke u gradu (doduše, počne sa jednom babom?). Osim što se u nekih prvih 10ak minuta odigra 3+ ubistava, prisustvujemo i jednoj lažnoj sahrani, priznanju “ubice” i genijalnosti policijskih snaga reda, mira i pameti. Film je toliko nabijen raznim događajima, preokretima i raznosvrsnim lokacijama da nikada nije dosadno…

Ključna reč iz naziva filma:

Sette

 

Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

paprikaš

Ima li tu nešto zanimljivo ?

Naravno. Osim što sam ga svaki put gledao kao prvi, ovog puta sam ga gledao i na blu ray (rip) kopiji koja omogućava da Lenzijev film odgledamo u njegovoj punoj (zasluženoj) lepoti. Nije u pitanju sad pa neka visokobudđžetna produkcija ali Lenzi je majstor da totale uslika lepo i da maskimalno iskoristi prirodne lepote (glumica i glumaca) za neke upečatljive krupne kadrove. Ubistvo sa početka (u kojem su uključene mačke) je savršen primer Lenzove veštine da skocka napetu scenu koja uz to izgleda i (vizuelno) veoma dopadljivo.

Šta je dobro u ovom filmu ?

I ako scenario  nije nešto impresivan, za razliku od većine giallo filmova, ovde su se potrudili da nam ponude jednu logički zaokruženu celinu. Lenzi nije nikada bio “giallo tip” te je i ovde dominatno njegovo usmerenje ka krimiću to jest trilerima pa “Orhideje” pre svega potrebno posmatrati u tom ključu.

Ovde ima toliko puno likova u funkciji “crvenih haringi” te i nije čudo što sam svaki put ulazio u ovaj film nemajući pojma ko je ludi ubica… koji i nije baš toliko lud.

Šta je još dobro u filmu ?

Postoji jedna efektna scena u kojoj se u glavnoj ulozi nađe bušilica (ne sećam se da li je u pitanju Boš ili Bleken Deker). Scena podseća na neke (kasnije) radove Brajan De Palme (oni koji ga vole znaju o kom filmu govorim).

Šta je loše u ovom filmu ?

Kao što rekoh, Lenza nikada previše nije zanimao giallo i gotovo se dobije utisak da  su neke sekvence i ikonografija  (najviše inspirisane temeljcem gialla o kome ste sigurno već čitali a i gledali  ) ovde nekako veštački umetnute. Takođe, mada je film vizuelno i zanatski veoma lepo snimljen, nema ovde ničeg za pamćenje. Zato će svako “bušilica scenu” jednog De Palme  memorisati za vek i vjekov a ovu, Lenzovu, smetnuti s’uma.

Šta je još loše u ovom filmu ?

“Kompleksnost” scenarija mu je istovremeno i vrlina i mana. Toliko toga se izdešava u 90ak minuta da nemate vremena za previše razmišljanja. To što sama priča/misterija (i za to vreme) i ne zaslužuje neko duboko premišljanje (jer je  ne pamtljiva i prosečna) je ono što i izdvaja, hajde da kažem, ako ne remek dela, onda kultne filmove od običnih.

Postoje li bolji filmovi od ovog ?

Evo na primer “Torso“. Objektivno, “Sedam orhideja uprskanih krvlju” je verovatno i bolji, ali Torzo pamtim i pamtiću. Orhideje će mi za koju godinu opet biti tabula rasa.

Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

One Bambole od juče.

Italijanski kiosk iz 1970 i neke…prepun stripova

Vredi li ovo gledati ?

Giallo ljubitelji ne smeju da ga propuste.

Zaključak za kraj:

Fića, pa i pokvareni, u bilo kom filmu je uvek plus.

Na skali od (1-6) ocena: 3+

recenzija: Gimitrije Verzić. duh sa dva plava oka 

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 143

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.