5 bambole per la luna d’agosto aka Five Dolls for an August Moon (1970)

I oni najbesmisleniji filmovi imaju draž ako se u njima pojavljuje legendarna Fenech.

Režija: Mario Bava

Glume:   William Berger, Justine Gall
Ira von Furstenberg,
Edwige Fenech, Helena Ronee


O čemu se ovde radi: 

Grupa neznanih znalaca se okuplja na malom, privatnom, ostrvu radi ića pića i minića. Mada, tu je i tajanstvena i veoma vredna formula.

Ključna reč iz naziva filma:

bambole

Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

Cinque

Ima li tu nešto zanimljivo ?

Čuveni Mario Bava (tata na Lamberto i duhovni tata na giallo) je izjavio da mu je ovo jedan od najgorih filmova. Osim što su finansijska sredstva bila veoma ograničena (da ne kažem skromna), Bava kaže i da su producenti striktno insistirali na tome da ne sme biti promena scenarija i improvizacija. Ako je sve tako onda su rezultati koje vidimo u filmu prilično spektakularni

Šta je dobro u ovom filmu ?

Bava. Čovek je bio vizuelni genije i njegov stil ne samo da je uticao na rođenje giallo žanra nego i na radove mnogih drugih slavnih režisera, od Scorcesea do DePalme. Upravo je “5 lutaka u spomen avgustovskom mesecu” dokaz njegove veštine. Film je prepun neobičnih uglova snimanja i drugih vizuelnih trikova zbog čega se ovaj, rekao bih bez imalo milosti, nepodnošljivo loš scenario, gleda gotovo sa uživanjem.

Šta je još dobro u filmu ?

Piero Umiliani je komponovao muziku za ovaj film. Pokazaće se da je upravo ovaj soundtrack jedan od najboljih koji nam je giallo podario a morate priznati da bar tu konkurencija uopšte nije mala niti laka…

Šta je loše u ovom filmu ?

Glupo mi je sada da prepričavam ovaj film. U pitanju je toliko non-sens storija da ga možete gledati 100 puta ali nikada nećete moći otkriti bilo kakvu logiku da stoji iza postupaka likova u filmu, bilo oni ubice ili žrtve. Nemojte se  ni truditi jer “5 bambole per la luna d’agosto” i nema nikakvog smisla.  Ako baš želite da znate šta ste to upravo pogledali i zašto se sve to tako odigralo, ako zbog toga ne možete da spavate i mislite da će vas ta misterija progoniti čitavog života neki dobri ljudi su se potrudili da nam ispričaju siže na IMDB ili na WIKI.

Jeste da kada ga pročitate shvatite da u stvari ništa od toga i nema u filmu ali ipak nam daje nekakvog smisla… hvala im.

Šta je još loše u ovom filmu ?

Opet ću ja malo o scenariju. Onaj dodatni, završni, twist na tvist, takav je prst u oko publici da “5 bambole per la luna d’agosto” sa već konfuznim zapletom izdiže na pijedestal konfuzno konfuznih, u rangu jednog Konfu(zu)čija


Postoje li bolji filmovi od ovog ?

Ne samo da ima boljih nego ima i besmislenijih…

Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

Da je “Five Dolls for an August Moon” režirao neko manje talentovan sa istim ovim scenariom a bez Umilianieve muzičke podloge odgovor bi verovatno bio negativan. Pošto, na sreću, nije tako, hvala Vučiću, postoje i daleko lošiji giallo filmovi.


Vredi li ovo gledati ?

Samo ako ste u giallo fazonu. Onda je pod obavezno. 


Zaključak za kraj:

Umesto zaključka sledi fotografija:

ma pogledajte ovaj savršeni odnos svetlosti i senke koji se ocrtava na…zavesi…  Zato je giallo meni uvek ćao

Na skali od (1-6) ocena: 2+

recenzija: Gimitrije Verzić. duh sa dva plava oka 

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.