Whitechapel (2009-2013)

Ovu misteriju ni naš super Nebojša ne bi uspeo da reši...

ITV (to je ona TV kompanija u Engleskoj koja nije BBC) nam je 2009 godine ponudila moderno viđenje slučaja najpoznatijeg svetskog serijskog ubice, Džeka Trboseka. U stvari, ništa tu nije bilo previše originalno. Neko (nešto) počinje da ubija žene u Whitechapel-u, onoj istoj četvrti kojom je harao Trbosek pre nekih stotinak godina, a novoimenovani inspektor DI Chandler (Rupert Penry Jones) poslat je u policijsku (Whitechapel) stanicu da istraži prvi zločin.

Kako broj žrtava raste tako i raste uverenje da je sve ovo na neki, naravno uvrnuti, način povezano sa originalnim kasapinom iz 19 veka čiji pravi identitet i dalje ostaje misterija. Veliku pomoć istrazi daje lokalni čudak koji je stručnjak (i pisac nekoliko knjiga) za Džej Teja (Dž.T. od mila) koji ubrzo postaje i osumnjičeni.

Whitechapel (2)

Kao što rekoh nije ovde bilo ništa do sada već neviđeno ali onima koje je misterija Dž.T. oduvek fascinirala (poput mene na primer i za primer) svaka verzija i varijacija na tu temu biće uvek  zanimljiva. Prva sezona “Whitchapela” bila je interesantna, slučaj dovoljno grozomoran i ozbiljan, sa nekoliko tipičnih britanskih crnohumornih “pasaža”.

Whitechapel (1)

Razjašnjenje misterije nije donelo jednako zadovoljstva kao i gledanje priče do tog završnog dela prve sezone ali, sve u svemu, beše ovo pristojna serija. A onda su odlučili da snime i nastavke.

Whitechapel (3)

I dok je druga sezona i bila podnošljiva jer se bazirala na jednom, takođe legendarnom, slučaju iz britanske krimi “franšize” (braća Krej ovog puta) treća a naročito, završna, četvrta donela je rapidno pogoršanje i ideja i realizacije istih. Kada znamo da je i originalna prvobitna sezona bila daleko od savršenosti onda je pad koje su donele naredne još strmoglaviji.

Whitechapel (4)

U toj, pokazaće se poslednjoj, sezoni uvedene su i nekakve, navodne, mračne nadprirodne sile, kojima pokušavaju da objasne teoriju (kreiranu u samoj seriji) o korenima zločina na pločnicima Whitechapel-a. Na sreću (ili nesreću) nikada nećemo saznati da li je ova obećavajuća serija stvarno zakoračila u “Zonu Sumraka” jer je 2013 godina otkazana.

Nekada je jednostavno bolje odustati nakon dobre sezone ako već nema materijala za nastavke. Pitam se da li će, trenutno aktuelna, ITV druga sezona mega uspešnog Broadchurcha biti samo potvrda prethodnog zaključka.

Na skali od (1-5) ocena: 2*


*prva sezona ima solidnu trojku (3) kao ocenu

recenzija: Biograf

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1079

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.