Sitting Target (1972)

Zaboravio sam da je Ian McShane ipak morao biti mlad pre nego što je ostario...

U svom drugom dugometražnom filmu iskusni režiser Douglas Hickox (kalio se dugo pre toga na televiziji a debitovao je 1970 g. kada je već imao 41 godinu) nam prikazuje brutalni svet ljudi bez morala, kriminalaca i probisveta spremnih da učine bilo što ako će im to zadovoljiti potrebe i nagone.

Oliver Reed je osuđenik Harry (za ubistvo tokom pljačke) kome supruga (Jill St. John) tokom posete saopštava da više ne želi da mu bude supruga. I ne samo to…trudna je sa drugim muškarcem (što je i logično jer nije videla Harry-a bar 6 meseci…od suđenja…a siguran sam da ni tokom suđenja nisu baš mogli da se igraju mame i tate…elem, samo da odagnam sumnje ko je mogući otac mogućeg deteta).

Harry u tom trenutku načisto popiz%&* i usledi jedna upečatljiva scena.

U zatvoru mu društvo pravi njegov ortak Birdy (Ian McShane) ne zato što ga toliko voli da ne može da živi bez njega (mada ga voli) već zato što su i njega uhvatili tokom iste pljačke (mada nije Birdy zadao fatalan udarac nesrećnom poštanskom službeniku).

Harry je toliko ljut i toliko nenormalan (u to doba su govorili impulsivan) da odlučuje da će po svaku cenu pobeći iz tog zatvora samo da bi svoju suprugu ubio. Svoju trudnu suprugu….da, takav je Harry.

Sledi potom i najzanimljivija i najbolja sekvenca u filmu…bekstvo iz zatvora…a potom, negde pri kraju te prve trećine, ulazimo u one delove “Sitting Target” za koje i nemam nekih lepih reči da vam kažem.

I dok su glumci sasvim solidni (i brutalni) zaplet postaje sve besmisleniji… Hajde nekako i da razumemo Harry-ijeve motive ali planove koje ima da ih realizuje i način kako to čini su i naivni i…glupi… (mada Harry i ne deluje kao neki mudar čovek).

Vrhunac besmislenosti/nelogičnosti zapleta dolazim prilikom završnog raspleta…

Plus, mnoge akcione scene deluju zastarelo i smešno (i ne…nije za sve kriv mali budžet)…

Opet, Hickox se u početku prilično trudio, svojim promoćurnim i ne standardnim kadrovima, da nas ubedi da će “Sitting Target” biti delo i sa umetničkim pretenzijama. Tu je i dobra muzika Stanley Myers-a te na kraju i više nego povoljna ocena za ovakav film…

Na skali od (1-6) ocena: 2+/3-

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1079

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.