McDonald & Dodds (2020-?)

U ovoj seriji jedna osoba obožava da jede pržene krompiriće a ona nije McDonald

Serijal “McDonald & Dodds” pripada onoj “light” verziji britanskih misterija, onoj u kojoj nema “teške” drame, nasilje je prilično skrajnuto i sunce sija, cveće cveta i ubice i nisu toliko strašne koliko su “zabavne”.

Radnja je smeštena u današnje vreme, u gradić Bath koji jeste mali (oko 90000 stanovnika) ali je zato jedan od najvećih britanskih turističkih “meka” te ga godišnje poseti oko četiri miliona turista. Neki od njih ostanu tamo i zauvek…ubijeni.

U centru zbivanja su detektivi lokalne policijske stanice DCI Lauren McDonald (Tala Gouveia) i DS Dodds (iskusni Jason Watkins kojeg sam prethodno gledao kako briljira u nekoliko epizoda četvrte sezone serijala Line of Duty (2012-2021-?)).

McDonald je mlada ali veoma odlučna i ambiciozna detektivka koja tek stiže u Bath ali i jedina koja prepoznaje Šerlok Holmovski talenat starijeg kolege Doddsa. Ono što je dobro jeste što se taj nekakav prividan sukob između njih dvoje razreši već u prvoj epizodi prve sezone i oni su od tada jedan skladan tandem i Dodds ima neospornu podršku od svoje mlađe koleginice koja ga non stop mora štiti od nadobudnog šefa policije.

Šef policije

Svaka epizoda je jedan mali devedesetominutni film i svaka je poseban slučaj. U prvoj sezoni postoji samo dve epizode dok nam ovogodišnja donosi čitave tri priče.

Sami zapleti obično nam već na početku razotkriju “krivca” za zločin da bi kasnije otkrili da istina i nije baš onakva kakvu smo možda pomislili da jeste a i da taj krivac možda i nije stvarni krivac.

Komični elementi u svakoj epizodi se uglavnom svode na reakcije Doddsa na neke uobičajene “savremene” stvari, nama opšte poznate, a matorom Doddsu totalno nepoznate. Ova fora bi već odmah bila izanđana da nema odlične glumačke interpretacije Jason Watkinsa i on je svakako glavni razlog što vam preporučujem da ipak bacite pogled na ovu seriju.

Drugi razlog može biti taj što možda želite da vidite kako su plastične operacije gotovo deformisale lice jedne od najsimpatičnijih plavuša koje nam je podarila Engleska osamdesetih godina prošlog veka.

“McDonald & Dodds” je gledljiva ne baš naročito kvalitetna serija sa misterijama koje nisu nešto zahtevne (u smislu da morate previše da uključujete “sive ćelije”). Sve u svemu, fini prosek-o…

Na skali od (1-5) ocena: 3-/2+

recenzija: DeHičkok

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 209

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.