Midnight Special (2016)

Let the Midnight Special shine a light on me

Uvek je nevolja kada pišem o filmovima koje sam gledao (relativno) davno a još veća kada taj film nije ostavio neki jači utisak na mene. Kada kažem/pišem “jači utisak” mislim i na loš i dobar. “Midnight Special” je upravo jedan od takvih… niti mogu da mu nešto strašno zamerim niti bih ga baš nekom preporučio da ga obavezno pogleda…

Priča započinje tako što se za potragu za, navodno, kidnapovanim osmogodišnjakom uključuje “specijalni” dvočlani tim jedne religijsko farmerske sekte koju predvodi Slobodan Miliošević.

U sredini je Sloba, levo i desno su članovi tima

Naravno, Sloba nije Sloba već legendarni Sam Shepard u jednoj od svojih poslednjih filmskih uloga (umro je godinu dana kasnije) i samo nekim istraumiranim i nenormalnim umovima (poput mog) ovaj lik u sredini može ličiti na Slobu.

Michael Shannon je otac kidnapovanog dečaka (Jaeden The Book of Henry (2017) Martell) koji, iz nekog razloga koji nam je nepoznat na početku, sve vreme nosi plivačke naočare. Deca ko deca…što bi se reklo… a i tata ko tata…mislim, zašto ne bi “ukrao” svog rođenog sina sa neke farme na kojoj žive verski fanatici… pogotovo što na toj farmi nije ni dečakova majka (Kirsten The Virgin Suicides (1999) Dunst).

U isto vreme i NSA (američka BIA) upada na farmu “ludaka” jer neko (ili nešto) tamo presreće šifrirane satelitske transmisije. Pogađate, dečak je taj koji ima nekakve super moći a jedna od njih je da je on “dete-repetitor”. Analitičar NSA koji radi na ovom slučaju je lično sin Hana Soloa, Adam Driver.

Prilično uzbudljiv početak “Midnight Special” možda će vas navesti da očekujete još uzbudljiviji nastavak ali ništa od toga.

Režisera Jeff Nicholsa (napisao i scenario) više interesuje psihološki dramski (porodični) aspekt ove priče i većim delom je ovo gotovo klasični “road movie”. I to nije problem.

Ono što jeste je činjenica da ovde i nema materijala za tih (dugih) 112 minuta filma. Niti je misterija toliko “misteriozna” i mnogi od vas će naslutiti, bar na tom nekom opštem nivou, u kom smeru nas režiser Nichols vodi.

Kada film u samoj završnici pređe u totalni SF “modus operandi” problemi sa skromnim budžetom će doći do izražaja u vidu ne baš tako dobrih CGI efekata. Ni to ne smeta ako i dalje verujete u ove likove i njihove motive. Nažalost, negde na tom putu (road) poverenje u njih se gotovo izgubi.

Na skali od (1-6) ocena: 3-

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.