The Invitation aka Pozivnica za pakao (2022)

Naredna dva meseca nas čeka poplava horor filmova i u bioskopima i na online platformama.

“Pozivnicu za pakao” sam pogledao istog dana kada i Beast aka Zver (2022). Da ne kažem, a hoću, ne samo istog dana već odmah nakon projekcije prvog završio sam na projekciji drugog…i to bez pozivnice.

RT za Zver
RT za Pozivnicu za pakao

I ako vam kažem, a hoću, da sudeći po opštem “konzensusu” (videti gornje slike), moje mišljenje je opet u manjini.

Jer, meni je “Pozivnica za pakao” bila mnogo, mnogo zabavnija od “Zveri”…što, kod ovako prosečnih filmova, mora (i može) da utiče na krajnju ocenu.

Kao dodatnu pohvalu za gotovo kompletnu žensku ekipu (od režiserke, scenaristkinje do snimateljke itd…) je činjenica da je “The Invitation” dovoljno dobro i zanimljivo funkcionisao u tih prvih sat vremena uprkos tome što sam, na nesreću, pogledao trejler, te sam znao šta me čeka.

A taj trejler je stvarno užasan. Ne samo da otkriva glavni twist u filmu (a to gotovo čine i sami posteri), koji se inače odigra tek nakon 60ak minuta, već nam pokazuje i neke fine (u samom filmu) upakovane kratke šokantne kadrove koji su, opet, trebali biti takođe iznenađenje.

Nipošto ne gledajte trejler…ako ipak jeste…šta da vam kažem…osim…šteta…

Nathalie Emmanuel in Screen Gems THE INVITATION

Naša junakinja Evie vodi, nakon smrti majke, prilično usamljenički život u Njujorku. Bez porodice i prijatelja (osim jedne prijateljice), bez kučeta i mačeta, bez ribice u akvarijumu, bez ptičice u kavezu…bez sličice “Katar 2022” u albumu.

Kada dobije rezultate DNK analize (na koju pristaje jer je radila kao pomoćno osoblje/konobarica na promociji kompanije koja vam obećava da će otkriti vaše rođake širom planete) otkriva da ima rođaka koji se eto, igrom slučaja, upravo našao, službeno, u Njujorku.

On je poziva na nekakvo spektakularno porodično venčanje u Engleskoj i objašnjava da čitava familija jedva čeka da je upozna.

Thomas Doherty and Nathalie Emmanuel in Screen Gems in THE INVITATION

Super…rekli bi ste…kada ne bi ste znali da su je ta kompletna familija bele puti i ne samo to, već je ta čitava porodica Alexander (koja se, kao vekovima, bavi nekretninama) bogato trula…kao i porodica DeVill na čijem imanju se treba odigrati to venčanje.

Naivna Evie, koja očigledno ne voli filmove Jordan Peel-a i nije gledala Get Out (2017), prihvata taj poziv…poziv za pakao…Ha,Ha,Ha !!!

-ovde ide dramatična muzika pomešana sa grmljavinom….

Nathalie Emmanuel in Screen Gems THE INVITATION

Između nje i domaćina Walter DeVilla odmah se rađa simpatija i da nije povremenih groznih dešavanja u dvorcu (a i uvodnog dela koji se odigra pre špice) publika bi pomislila da gleda nekakvu romantičnu dramu o “princu i prosjakinji” ili možda o “lepotici i zver”.

Ovo što sam vam ispričao praktično se odigrava u prvih desetak minuta filma i ovo, predznanje, vam je sasvim dovoljno pre gledanja filma. Glupo je, kao što sam ja ispao glup, da to veliko otkriće koje će Evie otkriti tu negde nakon okončanja prvog sata filma, vi znate već od početka.

Uprkos i tome, možete uživati u odličnoj fotografiji, lepim kostimima i dvorcu čije su odaje veoma dobro iskorićene kao igrokaz filma. Plus, dvoje glavnih glumaca su veoma šarmantni a ne škodi i to što su i lepi.

Nathalie Emmanuel in Screen Gems THE INVITATION

Nakon što Evie konačno razotkrije zbog čega je u stvari pozvana na ovo venčanje sledi “uzbudljiviji” deo filma koji je i prilično naivan i prilično nevešto “odigran”. Takođe, taj deo ne donosi ništa novo i drugačije od onog na šta su nas navikli filmovi sa ovom mitologijom. Šteta…

(btw. mnogima se taj završni deo više svideo nego tih prvih sat vremena jer im je početak bio dosadan...kod mene obrnuto...ali... i onako se ja palim na stvari koji se ne sviđaju mnogima....poput glasanja za opoziciju...ili to što volim pesme grupe Bolero) 

Na skali od (1-6) ocena: 3/3+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1086

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.