American Nightmare (1983)

On je samo hteo da svira klavir...

Ovaj “Američki košmar” je u stvari kanadski…

Ovaj niskobudžetni triler koji praktično nikada i nije imao pravu bioskopsku distribuciju kompletno je snimljen u Torontu u nekoliko nedelja u kojem se (filmska) ekipa smrzavala na hladnim ulicama ili grejala u striptiz klubovima u čiji svet su smešteni svi junaci i antijunaci ove priče.

Na početku, u nekoj jeftinoj hotelskoj sobi, tip nakon tuširanja navlači lateks rukavice i pridružuje se prostitutki koja se dosađuje u krevetu. Tamo je masakrira i time se završava ova uvodna scena.

Biće ubijena

Ubijena Izabel (tako joj je ime) ima brata Erika (pijanista) koji upravo se vraća u grad da bi otkrio šta se dešava sa njegovom sestrom (koja je ubijena ali on ne zna da je ubijena…jer nije gledao početak filma). Odlazi do svog otuđenog oca, lokalnog biznismena, koji, navodno nema pojma šta se dešava sa njegovom, otuđenom, ćerkom.

Erik potom svraća i u policijsku stanicu gde prijavljuje nestanak svoje sestre detektivu kojeg, ni manje ni više, glumi lično Mihael Ironside.

Potom (Erik) svraća i na poslednju adresu gde je Izabela živela gde upoznaje njenu cimerku, takođe striptizetu, koju će odvesti do porno video kluba a, vremenom, i u krevet.

Režiser Don McBrearty kome je ovo debi i koji, nakon njega, nikakvu značajniju karijeru nije napravio, uspeva da od ovog scenarija napravi strukturalno korektan film.

[imdb]tt0085156[/imdb]

Vizuelno “American Nightmare” deluje kao TV epizoda nekakve jeftine proceduralne američke krimi serije sa početka osamdesetih koja je, za razliku od tih, ovde prošarana povremenim krvoliptanjem i striptiz tačkama tj. golotinjom.

Scenaristički ovo je neka vrsta mešavine italijanskog giallo, Šrederovog “U podzemlju seksa” i Polanskove “Kineske četvrti” naravno samo u smislu da su neke ideje “pozajmljene” iz tih filmova sa kojima “American Nightmare” i ne smemo upoređivati.

Uglavno monotono i bez nekih pamtljivih momenata “American Nightmare” će možda biti upamćen jedino kao prva uloga Alexandre Paul koju “glumi” ovu jadnu, na početku, ubijenu Izabel.

Alexandra Paul na početku karijere
Alexandra na sredini karijere ali na slici krajnje desno
Alexandra sada

Kažu da se Alexandra zabavljala sa glumcem koji glumi Erika u doba kada je ovaj film snimljen.

Na skali od (1-6) ocena: 2/2+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1108

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.