Fall aka Pad (2022)

Da bi film dobio oznaku PG-13 morali su da da "deepfake"-ju 30 dijalaga u kome se koristila reč Fuck...
Nakon što se popnu 2000 stopa do vrha udaljenog, napuštenog radio tornja, ostaju nasukane bez ikakve mogućnosti povratka na zemlju. Sada će njihove stručne veštine penjanja biti stavljene na krajnji test dok se očajnički bore da prežive nedostatak zaliha i visine koje izazivaju vrtoglavicu u ovom adrenalinskom trileru.

Uz gornji (cineplex) opis i par relativno dobrih kritika na koje sam naleteo, “Pad” je pre nekoliko meseci imao toliko pozitivan buzz (buzz vam je stara srpska reč koja se u novo srpskom prevodi kao baz) da sam stvarno razmišljao da ga pogledam u bioskopu…uprkos tome što je gotovo u isto vreme postao dostupan online.

Ipak nisam…pre svega zbog vas čitalaca…koje ima toliko malo da često pitam kome ja ovo uopšte pišem…Eto, da vas ima više od dvoje…hajde…troje…pa da odjurim u bioskop i da od para za hleb i mleko (jednom mesečno) kupim tu ulaznicu za 500 kinti…

Ovako sam uštedeo i imaću para do kraja godine da kupim tečnost za protezu, pelene za odrasle koje poneki put koristim a možda se počastim i još jednim mlekom mada sam već jedno kupio na početku meseca.

Budžet od 3 miliona dolara Scott Mann (scenarista i režiser) je pre svega iskoristo da ovaj film vizuelno bude ubedljiv te je umesto “zelenog zida” iza glumica koristio optičke vizuelno iluzijske efekte. Čak je, kako kažu, snimljen u IMAX formatu i sada stvarno žalim što ga nisam pogledao tamo (ako se u kod nas uopšte prikazivao u IMAX bioskopu) jer i na ovom mom crno belom televizoru EI Niš pojedine scene deluju spektakularno.

Ali eto gledao sam ga, na kraju. u kućnim uslovima i nije bilo šanse da ne primetim sve one druge mane koje “Pad” ima pre svega na planu scenarija/dijaloga i glume.

Primetio sam doduše i sise ove plavuše ali to je, naravno, samo zato što je njen lik u samom filmu insistirao da je upravo zbog gledanja njenih grudi obukla taj fatalni brus koji će, tokom trajanja, filma morati i da baci.

Nažalost, obe glumice se nisu nešto pokazale/dokazale u filmu. Verujem da bi “Pad” bio ubedljiviji da su i one bile…ubedljivije.

E sad, nije samo do njih već je i dijalog i zaplet prilično neuverljiv…mada, svakako su morale da o nečemu pričaju dok vise na tom vrhu tornja.

Plus u taj zaplet su nakalemili i jedan totalno nepotreban twist koji, merio sam, od svog početka do razjašnjenja, traje dvadeset nepotrebnih minuta…

Ovo bi bio stvarno efektan film da je trajao znatno kraće…

Na skali od (1-6) ocena: 3-/2+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1078

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.