La novia ensangrentada aka The Blood Spattered Bride (1972)

Ovaj upečatljivi giallo je istovremeno i jedan od omiljenih filmova Kventina Tarantina...

Blood Spattered Bride, The_0012
Režija: Vincente Aranda


Glume: Simon Andreu

             Maribel Martin

             Alexandra Bastedo

O čemu se ovde radi: 

 O mladoj nevesti, perverzno sadističkom mužu i misterioznoj “komšinici”. Neki kažu da je ovo u stvari feministička alegorija o gubljenju nevinosti, o devicama i krvi.

Blood Spattered Bride, The_0010

 

Ključna reč iz naziva filma:

Bride

Blood Spattered Bride, The_0005

Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

 Egzekucija

Blood Spattered Bride, The_0014

Ima li tu nešto zanimljivo ?

  Nakon gledanja filma sam otkrio da je ovo jedan od omiljenih filmova Kventina Tarantina.

Blood Spattered Bride, The_0003

Šta je dobro u ovom filmu ?

Fascinantno je kako ovi stari horor filmovi, očigledno pravljeni sa skromnim budžetima, deluju ovako vizuelno impresivnije od današnjih horor filmova (sa skromnim budžetima). Film je prepun bizarnih,”dream-like” sekvenci  poput veoma upečatljive scene na obali mora (u pesku) kojom se u radnju filma uvodi lik misteriozne Karmile (Alexandra Bastedo)

Blood Spattered Bride, The_0011

Šta je još dobro u filmu ?

 Golubarnik. Takođe, ovaj španski film je sasvim pristojno sinhronizovan na engleski (mada  nisam baš siguran da neko od glavnih glumaca nije stvarno govorio engleski). Atmosfera.

Blood Spattered Bride, The_0013 Blood Spattered Bride, The_0001

Šta je loše u ovom filmu ?

 Logika. Onaj ko pokuša da neke stvari objasni logičkim putem i nada se da će mu kraj dati neki zadovoljavajući (razumski) odgovor biće razočaran. Mada, sa druge strane, to što do samog kraja ne znamo da li ovde ima i nečeg nadprirodnog daje posebnu neizvesnost priči. Takođe neke scene izazivaju priličnu mučninu i ja nisam ljubitelj iživljavanja nad damama (dobri duh Kasper Gimitrije prim. Biograf). Mada, što se tiče onoga što stvarno vidimo film je za današnje doba čedan. Mučnina je pre svega izazvana “psihološkim” uticajem koji određeni nelagodni prizori imaju na našu svest tj. savest. Ima golotinje ali ne previše i ovo nije  ni blizu tzv. soft kor filmova. 

Blood Spattered Bride, The_0008

Šta je još loše u ovom filmu ?

Sem što ima nelogičnosti koje, ako smo dobre volje, možemo opravdati samom snovitom strukturom filma pojedine scene su tako naivne da nam deluje smešno. Takođe, 100 minuta je previše dugo za prikaz ove priče i film bi bio neuporedivo bolji da je skraćen nekih 10-ak minuta.

Postoje li bolji filmovi od ovog ?

 Da

Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

Naravno

Vredi li ovo gledati ?

Nije ovo film za svakoga. Ukoliko vas zanima fascinatna a skrajnuta kinematografija snimljena  sedamdesetih godina prošlog veka u Evropi (sa Italijom kao centrom) tada nezasluženo prozvana Eurotrash-om ovaj film je neizastovan u istraživanju. Doduše u to doba u Americi su snimljeni neki od najznačajnih dela filmske umetnosti i tada su u punoj snazi bili neki od najboljih holivudskih stvaralaca tako da mi je sasvim logično da su ovakvi produkti iz Evrope bili na margini…mada, njihov uticaj na Holivud će se sasvim jasno otkriti u narednom periodu (osamdesete)…ali ovo je za neku drugu priču

Zaključak za kraj:

 Budite dobri prema svojim ženama.

Blood Spattered Bride, The_0000


Na skali od (1-6) ocena:3+


recenzija: Gimitrije Verzić. duh sa dva plava oka

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 143

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.