Plane aka Opasan let (2023)

To što su avionom uleteteli pravu u oluju iznad okeana bio je tek početak nevolja...

Ako ste gledali trejler za ovaj film (a ja sam ga video u bioskopu) možda ste imali isti utisak kao ja…kakva šitina…

Pošto sam vam obećao da ću i takve filmove gledati umesto vas nevoljno ali pod pretnjom gubitka publike tj. vas dragi moji čitaoci otišao sam upravo na premijerni dan (četvrtak) i pogledao novi akcijaš Džeralda Batlera.

Ispostavilo se da je u pitanju sasvim solidan film za ovakvu vrstu filmova…a kada kažem “vrsta” mislim na one filmove koje su se nekada davno prikazivali u “20. oktobru”, one filmove koji su suštinski činili glavni krvotok bioskopskog repertoara i održavali ga u životu svih tih godina…

Dok nisu došli marvelovci i pravilo da svaki film mora da košta najmanje 150 miliona dolara i da u njemu, obavezno, imate likove u dugim uskim gaćama/helankama od kojih mnogi mogu i da lete…i to bez aviona.

“Opasan let” je pravi predstavnik stare škole američkog B filma, one koje je praktično iščezla sa početkom novog milenijuma.

Imate jednostavnu i naizgled suludu osnovnu premisu (ovog puta je avion koji sleti na ostrvo puno kriminalaca), u glavnoj ulozi proverenu zvezdu takvih akcijaša što je naš, umalo zet, kako su pisali ugledni tabloidi u Srbiji kada se jednom prilikom zatekao na nekom snimanju, Džerald odavno dokazao i pokazao da sasvim fino nosi na plećima i priču koja je dovoljno funkcionalna i pre svega zabavna da vam, manje više, drži pažnju tih 100ak minuta.

Ovde je Džerald pilot koji uspe da spasi avion, ne baš pun putnika (ima ih samo 14 jer u pitanju je novogodišnji let iz Singapura do Tokija) usred oluje tako što na jedvite jade ali “uz veru u Boga…i otadžbinu” uspešno aterira čitav avion na jedno maleno filipinsko ostrvo usred Južnog kineskog mora.

Nevolja je što je gospodar tog ostrva lokalna banda krijumčara, otmičara, manijaka, pirata i ljubitelja snuff filmova te njegovi putnici iz jedne upadaju u još veću opasnost.

Na sreću na tom letu se našao i bivši pripadnik francuske Legije stranaca a sadašnji zatvorenik kojeg u pratnji saveznog maršala ukrcavaju u taj avion u poslednjem trenutku.

I sad…da vam ne prepričavam više jer, što se tiče same radnje, nema ovde nešto mnogo iznenađenja…

Niti treba da bude da bi ste mogli da stavite mozak na otavu (ako želite da gledate realne priče imate dokumentarce na Diskaveriju) i prepustite se jednostavnoj eskapističkoj zabavi u mraku filmske dvorane…pogotovo što ima “R” rejting što znači (restricted tj. mlađi od 17 moraju da imaju pratnju roditelja da bi ovo gledali) da ne štede na krvi i nasilju…

Dobar je “Opasan let”. Sasvim u skladu sa ocenom koja sledi.

Na skali od (1-6) ocena: 3

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.