My Man Godfrey (1936)

Batler koji je suviše toga znao...

Pogledao/reprizirao sam proteklih dana nekoliko filmova iz (početnog) perioda tzv. “Zlatnog Holivuda” i moram priznati mnogi od tih filmova i danas mogu bez problema da se pogledaju.

I kada kažem “bez problema” mislim pre svega na tehnički aspekt filmova. Možda nećete naći kadrove snimljene dronom ili neke CGI efekte ali sa vizuelne strane ovo su i više nego kompentitno snimljeni filmovi dok sa sadržajne/scenarističke često i superiorniji od većine onog što nam se danas pruža.

“Moj čovek Godfri” je priča o razmaženim bogatašima koji ubijaju svoju dosadu tako što se “igraju”. U jednom od svojih “scavengers hunt”/”lešinarski lov” (kako se idealno zove ova igra) ova dokona elita, u sred američke “Velike depresije”, jurca po Njujorku žureći da što pre donese stvari sa (lešinarskog) spiska.

Jedna od tih stvari je i “zaboravljeni čovek” a gde ćeš boljeg kandidata naći ako ne među beskućnicima koji žive na deponiji.

Sester Bullock pronalaze tamo Godfrija a on ubrzo (i sticajem okolnosti) dobije ponudu da postane batler u ovoj ekscentičnoj bogataškoj porodici.

[imdb]tt0028010[/imdb]

Ali ne brinite ništa. Nije ovo nekakva kritika američkog društva to jest ako i jeste to je samo (i veoma odmereno) u prvoj (i ponajboljoj) polovini filma.

Svi članovi te porodice možda jesu iskarikirani ali svakako su predstavljeni kao simpatični i dragi likovi. “I to je tako” što bi rekao dragi (i takođe beskrajno simpatični) Vesić.

Ako zanemarimo tu društvenu komponentu “My Man Godfrey” je dobar predstavnik screwball komedije iz tog doba. William Powell i Carole Lombard imaju taj zvezdani sjaj (plus su i nekoliko godina ranije bili u kratkotrajnom braku), scenario je prepun vrcavih dijaloga a i režija Gregory La Cava je efektna i upravo onakva kakva i treba da bude za ovakvu vrstu filmova.

“My Man Godfrey” je te godine, osim što je doživeo veliki bioskopski uspeh, ima i 6 nominacija za oskara, od toga sve četiri u glumačkom delu plus i za režiju i scenario ali ipak nije bio nominovan i za najbolji film.

Ako zanemarite ili bolje rečeno prihvatite određene naivnosti iz tog doba možete provesti finih 90ak minuta gledajuči ovu komediju.

Na skali od (1-6) ocena: 3

Pošto je film sticajem okolnosti završio u tzv. Public Domain-u možete ga pogledati na youtube…
Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.