The Tall Man (1955)

Kada ste zadnji put pogledali vestern ? Klerk Gejbl na zalasku svoje karijere u zasluzeno zaboravljenom kaubojcu iz 1955 g.

Kauboji i Indijanci, banditi, krave i kriminalci… Nekada si mogao na pošten način (ako preživiš) zaraditi novac. Bilo je dovoljno da kupiš stoku u Teksasu gde krdo košta nekih 5$  i otpratiš je do Montane gde košta mnogo više. Računica je veoma prosta za naše junake. Kupiće 4000 krda za 20 000 $ i prodati je za 170 000$. Posao života za braću Bena i Klinta.

1. Ako ste pravi filmofil ovaj film  će te poželeti da pogledate zbog:


Raul Walsh i Clark Gable. Raul Walsh je gost našeg bloga već drugi put (White Heat) ali zato, veliki Gejbl je ovde premijerno. I to sa  filmom  (tada to niko nije pretpostavljao) na zalasku svoje karijere. Ipak, do svoje iznenadne smrti 1960 godine, Klerk Gejbl uspeva da sa Volšom snimi još jedan zajednički projekat. 

2.  A  gledali smo ga :  


 Jer volimo Gejbla Klerka. I volimo vesterne. I krave…

3. Glavni razlog zbog čega će te ga (možda) odgledati do kraja:

Ako iz nekog (meni sasvim nepojmivog) razloga apriori odbacujete da pogledate neki film samo zato što je vestern (ili horor ili romantična komedija ili…) onda “The Tall Man” nećete ni započeti sa gledanjem. Ali ako ste ga već započeli, pogledaćete ga do kraja, uprkos njegovim nesumnjivim (i mnogim) manama, jer je vizuelno veoma lep a iz današnje perspektive unikatan i neponovljiv. Više se ovakvi filmovi neće snimati.

4. Dvougao:

dobro:  Gospodin Klerk Gejbl je bio i ostao najveći šmeker među glumcima.  Bilo je naravno i lepših i boljih za ovih preko 100 godina filmske umetnosti ali samo je on, u ono zlatno doba, bio idol i muškarcima i ženama. Brčići Klerka Gejbla…ma… da li sada možemo za nekog, iz prve,  reći da fura frizuru Breda Pita, zulufe Džordža Klunija ili stomak Džona Gudmana… Ali ti brčići…  “Frankly, my dear, i don’t give a damn” šta vi  o tome mislite.

Tu je i Džejn Rasel, seks simbol iz četrdesetih (njen debi upravo beše jedan vestern kojeg pamtimo zbog nje…dve) u to doba je pokrenula i pevačku karijeru te nam ovde pokazuje i  taj svoj talenat. I stvarno okej peva…punim plućima.

loše:  

“The Tall Men” tokom čitavog svog trajanja, koje nije nimalo malo (122 min), ne može da odluči da li želi biti vestern spektakl, romantična drama ili čak u nekim trenucima mjuzikl. Miks svih tih žanrova ovde jednostavno ne fukcioniše i praktično na svim tim pomentuim planovima pada, te nije ubedljiv ni kao vestern, romansa je suviše naivna/izveštačena a tek te muzičke tačke… Same pesme (to jest ta jedna “o visokim ljudima” koja se vrti) su dobre…ali za šlagere iz pedesetih godina. Ne da zvuče suviše savremeno za doba kada se radnja dešava nego te scene prosto štrče i suvišne su. Ispašće da mi je glavna zamerka na film upravo taj muzički aspekt ali nije tako. To je samo jasan primer stvari koje u “Visokim ljudima” ne fukcionišu kako treba…samo jedan od njih.

5. Šta bi bilo kad bi bilo:

 Pitam se samo da li bi naziv ovog filma bio “The Tall Man” da nije postojala ta (lepa) pesma. To jest, da li su prvo napravili pesmu pa zatim film…

  Režija: Raoul Walsh

  Glume: Clark Gable, Jane Russel, Robert Ryan, Cameron Mitchell

 

Na skali od (1-6) ocena: 2

recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka 

 

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.