Fast X aka Paklene ulice 10 (2023)

Praznik u Rimu

Za nekog ko je gledao samo originalni (prvi) “The Fast and the Furious“(2001) i onaj spin-of Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw aka Paklene ulice – Hobs i Šo (2019) moram priznati da sam bez neke muke razumeo sve što se dešava u ovom desetom nastavku… i ko je ko, i ko je protiv koga i ko je kome…

To što sam ukačio sve što je bitno u zapletu ili govori o mojoj pameti ili o tome da je sam zaplet veoma jednostavan/glup. Prosudite sami…

Ipak za vas koji niste toliko pametni kao ja (što je svakako nemoguće) evo vam deo propagadnog materijala…

PAKLENE ULICE 10, deseti film istoimene sage, otvara poslednje poglavlje jedne od najpoznatijih i najpopularnijih filmskih franšiza ikada. Sada, u trećoj deceniji postojanja i dalje odiše snagom i okuplja istu glumačku ekipu sa kojom je sve počelo. Tokom svojih misija i uprkos nemogućim izgledima, Dom Toreto (Vin Dizel) i njegova porodica nadmudrili su, iznervirali i prevozali svakog neprijatelja koji im se našao na putu. Sada se suočavaju sa najsmrtonosnijim protivnikom do sada: zastrašujućom pretnjom koja se pojavljuje iz senki prošlosti, i koja je, podstaknuta krvnom osvetom, odlučna u nameri da razbije ovu porodicu i uništi sve i svakoga, koje Dom voli, zauvek.

Godine 2011. U Paklenim ulicama 5, Dom i njegova ekipa rešili su se zlog brazilskog šefa narko kartela, Ernana Rejesa, i obezglavili njegovu imperiju na mostu u Rio De Žaneiru. Ono što nisu znali je da je Rejesov sin Dante (Džejson Momoa) svedočio svemu tome i da je poslednjih 12 godina proveo osmišljavajući plan kako bi Domu naplatio najveću cenu.

Danteov plan raspršiće Domovu porodicu, od Los Anđelesa do Rima, od Brazila do Londona i od Portugala do Antarktika. Novi savezi će se iskovati, a stari neprijatelji će se ponovo pojaviti. Ali, sve će se promeniti kada Dom bude otkrio da je njegov osmogodišnji sin (Leo Abelo Peri) poslednja meta Danteove osvete.

U režiji Luja Leteriea, film PAKLENE ULICE 10 ponovo je okupio prvobitnu glumačku ekipu koju čine Mišel Rodrigez, Tajris Gibson, Kris “Ludakris” Bridžiz, Natali Emanuel, Džordana Bruster, Sung Kang, Džejson Stetam, Džon Sena i Skot Istvud, kao i dobitnice Oskara Helen Miren i Šarliz Teron.

U filmu takođe glumi i izvanredna nova glumačka postava, koju predvode dobitnica Oskara Bri Larson u ulozi Tes, odmetnute predstavnice Agencije, Alan Rikson kao Ejms, novi šef Agencije koji nije blagonaklon ka Domovoj ekipi kao što je to bio njegov prethodnik, gospodin Niko, Danijela Melkior kao Brazilka, učesnica uličnih trka koja ima snažnu vezu sa Domovom prošlošću i legendarna dobitnica Oskara, Rita Moreno, kao Domova i Mijina baka Toreto.
Brie Larson is Tess in FAST X, directed by Louis Leterrier

Film traje 140 minuta i par puta sam, na sekund/sat, dremnuo (mator sam čovek, plus čuvao sam snagu za šetnju od 18h). Ne mogu da tvrdim da je to zbog toga što je “Fast 10” mnogo dosadan ali, realno, nema ovde kvalitetnog materijala za toliko minuta.

Ma, ako ćemo pošteno, nema uopšte kvalitetnog materijala.

Znam i sam da je najgori argument kada vam neko (ne)preporučuje da pogledate neki film upravo taj da li je “dosadan ili ne”.

Ono što je meni zabavno ne mora biti i vama i obrnuto ono što je vama zabavno a meni nije je samo zato što sam, napisah već na početku teksta, neverovatno pametniji od vas.

Ali šalu na stranu (mada šala nije) jedini u ovom filmu koji će vam držati pažnju nesumnjivo je Jason Momoa.

Inače, oni koji vole da gledaju franšizu “Fast i ulice” gledaće i ovaj film…oni koji ne gledaju, a nisu kreteni poput mene, neće…znači, ova moja ocena koja sledi nikome ništa neće značiti…

Na skali od (1-6) ocena: 2+

p.s. dao bi ja ovom ultra glupom i ultra skupom spektaklu čak i 3 minus jer spektakl je ipak spektakl ali ne mogu…ne mogu da prevaziđem Van Dizel glumu… kako taj čovek “glumi”…. John Cena za njega je Lorens Olivie…

p.p.s. ovaj film nema kraj… kažu gledajte nastavak…kad se snimi…

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1096

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.