Duel at Diablo (1966)

Ništa revolucionarno i nezaboravno u ovoj kaubojštini nema ali "Duel..." je sasvim zabavan film. Jedan od niza takvih koje nam je nekada Holivud isporučivao u izobilju...

Režija: Ralph Nelson
Glume: James Garner, Sidney Poiter, Bibi Andersson,Dennis Weaver

1. Ako ste pravi filmofil ovaj film  će te poželeti da pogledate zbog:

Sidney Poiter. Njegov prvi vestern. Upravo mu je saradnja sa režiserom  Ralph Nelsonom tri godine ranije donela oskara za sentimentalno-prosvetiteljske “Ljiljane u polju” “Lilies on the Field”

2.  A  gledali smo ga :  

James Garner. Ipak je on glavna zvezda ovog vesterna. Nakon velikog uspeha koji je doživeo sa vestern tv serijom “Maverik” bio je ovo njegov povratak u sedlo…i to bukvalno.

3. Glavni razlog zbog čega će te ga (možda) odgledati do kraja:

Nema šanse da film koji počne  sa ovakvim “cepanjem” filmskog platna ne odgledate do kraja. Barem da bi ste videli šta su smislili za odjavnu špicu.

4. Dvougao:

dobro/loše:
Jess (James Garner) spašava Elen (Bibi Anderson) od opakih Apača i vraća je njenom otuđenom mužu. Jess je čovek sa misijom. Pokušava da otkrije ko je ubica njegove komanči supruge a ključna informacija se nalazi u tvrđavi/gradiću Končo. Ubrzo svi, iz različitih razloga, u vojnom konvoju se upute u taj Končo…a na tom putu čekaju ih Apači. Ponosni i ljuti.

Kao u svim dobrim vesternima priča je ovde veoma ekonomična. Umesto potencijalne drame o položaju žena pod kaubojima (i indijancima) “Duel at Diablo” standardnim (za vestern)  “trikom” veoma brzo menja tempo i od “road filma” pravi “film opsade” a  naše protagoniste primorava da se bore za goli život. U toj borbi svako od njih će izabrati stranu (i sudbinu) i svako od njih će putem svojih dela pokazati kakvi su im u stvari karakteri.

Osim čvrstog scenarija i režije potrebno je pohvaliti i solidnu fotografiju. U stvari, kada toliko dugo niste pogledali neki (dobar) kaubojac i ovakvi, relativno prosečni produkti svoga doba, pravi su melem za oči (i to za oba moja plava).

5. Šta bi bilo kad bi bilo:

Ko bi rekao da će samo četiri godine kasnije Ralph Nelson snimiti svoje ultimativno remek delo, potresnog i nezaboravnog “Plavog vojnika” . Mada ni u “Duelu at Diablo” indijanci nisu tretirani u potpunosti crno belo ništa nije nagoveštavalo da će nam Nelson prikazati surovi genocid koji je izvršen na američkoj teritoriji protiv njihovih prvih stanovnika

Na skali od (1-6) ocena: 3

recenzija: Gimitrije Verzić, duh sa dva plava oka

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.