Decision to Leave (2022)

Opsesija i nesanica pomešana sa ljubavlju i mržnju.

Na oko veoma jednostavan slučaj samoubistva (jer niko drugog, navodno, nije bila na vrhu te planine sa koje je nesrećnik “skočio”) komplikuje se kada detektiv Jang Hae-jun ispolji, ne baš profesionalnu, naklonost ka znantno mlađoj udovici pokojnika.

Stvari će se dodatno iskomplikovati kada Jang Hae-jun otkrije pukotine u inače gotovo savršenom alibiju koja ima udovica.

Uskoro će ona biti povezana sa još jednom smrti.

Inače, Jang pati od nesanice i srećno je oženjen sa svojom ljubavi koja živi u drugom gradu i viđa je jednom nedeljno…na supi.

Neki bi rekli savršen brak…

Od čuvenog režisera Park Chan-wook (kojeg bi trebalo svi da znate po legendarnom “Old Boy” iz 2003 godine kojim je otvorio širom vrata korejeske kinematografije ka svetu) gledao samo pomenutog “Old Boy”, njegov interesantan ali ne baš uspešan izlet u Holivud u vidu “Stoker”-a (2013) i “Sluškinju“.

A to je baš malo i pod hitno mora da se ispravi…

Mada bi ste po opisu očekivali da je ovo u pitanju žestoki (erotski) triler ala “Niske strasti” varate se.

“Decision to Leave” je, rekao bih, čudnovata psihološka drama, svakako umešno režirana sa divnom fotografijom i nekoliko izuzetno upečatljivih sekvenci, i sa pričom koju nije teško ispratiti ali, barem po mom ličnom utisku, teško i prihvatiti.

Naime, znam (ili pokušavam da sebi objasnim) određene postupke naših protagonista/antagonista ali me film nije ubedio da to oni stvarno čine zbog emocija koje gaje jedni prema drugima…

Mada, možda je to i bio cilj Park Chan-wook, ali ovog puta ta njegova uvek vidljiva ironija prema svojim junacima na mene je delovalo dovoljno odbojno da ukupan utisak bude pozitivan ali jednako distanciran u vidu ocene kao što sam imao i prema likovima na ekranu.

Na skali od (1-6) ocena: 3/3+

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.