Auf der anderen Seite aka Na ivici raja (2007)

Film velikih ambicija ali ne i toliko velikih dometa...

“Na ivici raja” (na engleskom The Edge of Heaven) je te 2007 godine dobio Zlatnu palmu za scenario i bio je nemački kandidat za Oskara. Zanimljivo je da je upravo dobio tu nagradu (scenario) a baš je scenario Fatih Akina i “najskandalozniji” element ovog, inače, sasvim pristojnog filma.

Prvi kadrovi se odvijaju u Turskoj gde vidimo mladića (kasnije ćemo saznati da je u pitanju Nejat Aksu, profesor germanistike u Bremenu) koji kupuje neke potrepštine na benziskoj pumpi. Seda u kola, i uz etno zvuke, ulazi u tunel.

Sledi natpis belim slovima na crnoj podlozi: “Yeter’s Death” i mi se prebacujemo u Nemačku, Bremen, gde upoznajemo udovca Ali Aksu-a koji, nakon par susreta, nudi zajednički život lokalnoj prostitutki Yeter.

Potrebno je samo da živi i spava samo sa njim i svi “troškovi” će joj biti nadomešteni. Yeter ima ćerku koja studira u Instanbulu i pre svega zbog nje se bavi ovim “poslom”, šaljući zaradu da bi finansirala njene studije.

Ali Aksa je otac Nejata Akse.

Yeter

Znamo da će se ovo prvo poglavlje (od ukupno 3) završiti sa Yeterovoj smrti ali neću vam više otkrivati radnju filma. Zato što je priča epska…višeslojna…ambiciozna… Multikulturalna, turska, nemačka, gastarbajterska…

Pa opet…nalik je jeftinu sapunicu…

Faith Anakin Skajvoker tj. Fatih Akin ima jasnu ideju šta i na koji način želi da nam ispriča ali problem sa njegovim “figurama” postavljenim na ovoj šahovskoj ploči sudbine je u činjenici da one često (figure/likovi) odigraju poteze koji su totalno namešteni.

Ako je potrebno dati mat u 3 poteza Akin će žrtvovati i kraljicu i topa i lovca i ako realno igrač ima na raspolaganju još nekih drugih deset poteza koje kada bi odigrao ne bi bilo šanse za matom u 3…ma ne bi bilo šanse uopšte za matom.

Hoću da kažem “sve i sve” ali nakon prvog poglavlja ama niš’ nisam poveravao u ona dešavanja koja su usledila…

Lepo je to što je ovde kao sve “povezano” i to što na “sudbinu nema uticaja” ali ta fora sa “pomešanim rolnama” niti je tada bila nova niti je ovde baš tako superiorno upotrebljena. Krug je zatvoren i “Pre kiše” i u “Petparačkim pričama” a vala i u našim “Krugovima” Srdana Golubovića (mada je to film iz 2013).

A ni Hana Šigula ovde nije baš nešto dobro glumila.

Ako zanemario sve to (a mnogima to apsolutno neće smetati) “Na ivici raja” je pamtljivo (ali ne i nezaboravno) ostvarenje evropske kinematografije… sa sve svojim, sada veoma (tužno) smešnim, dijalozima na temu “vrednosti EU” (a na konto prijema Turske u tu istu uniju).

Na skali od (1-6) ocena: 3+

Film sam odgledao na online platformi MUBI. Ako se prijavite preko linka imate 30 dana za džabe...
Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1083

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.