Monkey Man (2024)

Vreme je za akciju, vreme je za pravdu., vreme je za istinu...ah kakva sreća...!!!

Dev Patel je Monkey Man u svom režiserskom debiju (za koji je napisao i priču) i to mi je bilo dovoljno da poželim da pogledam ovaj film čim pre…jer, volim Dev Patela (The Green Knight aka Zeleni vitez (2021)).

Radnja se odigrava u današnjem trenutku (pominje se Džon Vik u meta kontekstu da je Vik koristio neki model pištolja u filmu…jer ovo jel’te nije film) u imaginarnom urbanom delu Indije pod imenom Yatana.

Na vlasti su kriminalci (a jedan od njih, nekakav guruBeogradNaVodi se upravo sprema i za izbore).

Taj guru, inače po imenu Baba Shakti, je čovek odgovoran za smrt Monkey Man (Dev Patel) majke jer je ona surovo ubijena od strane Babinog čoveka, načelnika policije po imenu Rana Singha.

Rana je predvodio svoje ljude dok su rušili/palili kuće ljudi koji su mirno živeli na mestu zemljišta na koji je Baba bacio pogled, i na kome će nakon rušenja do temelja (kao u SavaMali) Baba izgraditi svoj velelepni Yatan na Vodi.

Monkey Man ilti Kid (kako ga neki zovu) je tada i bio Kid tj. dečak i svedok strašne smrti majke od strane Rane a poslatog od Babe.

Kidu je jedini smisao života osveta (i tu je napr. razlika između fiktivne Indije i realne Srbije jer nemamo Kida…a Zoe Kida samo, doduše odlično, peva) i film započinje u ringu gde on, u nameštenim mečevima, pod maskom majmuna učestvuje u “bokserskim” (bez ikakavih pravila) borbama.

Tako prikuplja novčana sredstva koja će mu omogućiti da ispuni prvi korak u svom (osvetničkom) planu a to je pristup lokaciji (elitnom klubu u Yatanu na vodi) u kome borave njegovi neprijatelji. Doduše kao perač sudova u restoranu kluba ali ubrzo će te videti (kao gledalac) da Kid stvarno ima plan.

“Monkey Man” je brutalna osvetnička saga koja ne pokušava da uruši temelje takvih filmova tako da vam neće biti uopšte teško da predvidite osnove puteve kojim će nas Dev Patel voditi.

Ono na šta možda niste navikli a što mu daje osobeni šmek jeste taj fini upliv egzotike u kojem Patel vešto kombinuje i sjaj i bedu Indije.

Akcione sekvence su solidne a neki put i više od toga a pretpostavljam da je ograničenost budžeta uticala na to što neke od njih verovatno i previše koriste onu tzv. drmajuću (shaky) kameru.

Prvo polovina filma je prilično kompaktna a onda, kada Monkey Man završi u jednom hramu na periferiji grada, gde ga prime i iscele pripadnici odbačene/potlačene hinduske Hijra sekte, priča gubi i tempo i fokus.

Zbog toga očekivana završnica možda stiže i previše kasno da bi “Monkey Man” bio stvarno odličan film ali svakako ne kasno i za njegovu osvetu.

Na skali od (1-6) ocena: 4-/3+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1084

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.