Overlord (2018)

Ako me pamćenje dobro služi sličan zaplet ali samo sa vukodlacima u galskom selu čitao sam nekada davno u Marti Misteriji. A tamo beše i Asteriks.

Za nekih pet godina…ma šta pet…deset godina…kad budete naleteli na  recenziju filma pod imenom „Overlord“ pojma nećete imati o čem’ se u njemu radi. Ovih dana, možda i znate. Zbog toga, za sve vas buduće čitaoce..za svih vas šestoro… pravićemo se da ne znamo da je „Overlord“ u stvari još jedan film o Z ali ovog puta u WW2 i to u galskom selu…sve sa magičnim napicima i Obeliksima…bez *.

 Dakle, u osvit dana D, šestog juna 1944 mala, ali ne i  odabrana, grupa vojnika dobija zadatak da se iskrca duboko u pozadinu nemačke odbrane, u jedno francusko selo i uništi radar postavljen na vrhu seoske crkve.

(L-R) Jovan Adepo as Boyce, Dominic Applewhite as Rosenfeld in the film, OVERLORD by Paramount Pictures

   Sam početak filma je brutalno ubedljiv. Avion sa našim junacima plovi u eskadrili i približava se cilju. Oni, kao što bi i svako u takvoj situaciji, razmenjuju međusobne (dijaloške) žaoke u stilu „čiji je veći“. Neposredno pre iskakanja, nastupa pakao u vazduh.

 Australijski režiser Julius Avery (koji će možda u narednih deset godina postati i neko ime) te scene vazdušnog napada, aviona koji se raspada u vatrenim eksplozijama pod dejstvom nemačke artiljerije, dok iz njega iskaču naši (ne)srećnici, slika prilično impresivno.

 I narednih nekoliko minuta, na zemlji, deluju jednako žestoko. Adrenalin i tenzija pršti sa ekrana… a onda stižu u to famozno selo. Tada, na scenu stupa generički scenario, papirni „who cares“ likovi, problematični motivi i skromni B budžet.(kao da su od 30ak miliona, koliko je koštao film, jedno dve trećine iskoristili za onaj rolekoster početak jer u nastavku štede i na statistima). Na scenu stupaju i Z i Obeliksi…nema *.

Avery je vešt i talentovan režiser koji uspeva da nam do kraja pruži još nekoliko adrenalinskih naleta ali oni se razbijaju od monolitno dosadni scenarijo koji nije u stanju da iznedri više od par zanimljivih  replika. Mogao je ovo biti znatno zabavniji film…da su se malo više potrudili.

Na skali od (1-6) ocena: 3 –

recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka

p.s. Ovaj film nema veze sa Cloverfield-om

p.p.s. Ovaj film ima veze sa JJ Abramsom

p.p.p.s. ne pamtim neki ratni film u kome su ovoliko koristili reč nacisti umesto dobre stare reči ŠVABE…pardon, Nemci. Eh ta politička korektnost…šijo mi ga Đura u 1944 godini.

Gimitrije Verzić
Gimitrije Verzić

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu

Articles: 138

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.