Guardians of the Galaxy (2014)

Simpatično i šareno. Ni više ni manje...

Multimedijalni talent James Gunn nam je pre 3 godine doneo “na svet” ove svemirske otpadnike. Pošto sam imao uvid u samo jedno njegovo delo (upravo ovo) ne mogu da baš kažem da sam član kluba njegovih ljubitelja. Doduše, nisam ni mrzitelj…

Ovo simpatična, bajkovita i komična svemirska sapunica je upravo to… simpatična. Deci se svidela, opustošila blagajne a ovih dana nam donela i nastavak. Možda je to i najvažnije.

Ne očekujte valjda da vam sada prepričavam šta se ovde dešava ? Ma, nije apsolutno bitna priča. Bitne su fore…i fazoni. A ima ih. Neke su smešne, neke manje, neke više a neki uopšte ne… kako vam drago, kako ste raspoloženi. Ja sam samo u jednom trenutku pomislio “A zašto uopšte gledam ovo šarenilo ? Meni ovakva tema/stav/satira/komedija uopšte ne zanima.” A onda sam bacio pogled na zadovoljna i ushićena lica mojih klinaca i sve mi je bilo i jednostavno i milo… i više se nisam uopšte pitao…ništa.

Nisam, doduše, više ni razmišljao… jer, šta imaš da razmišljaš i filozofiraš kada ti je glavni junak neki rakun.

I to ubedljivo najbolje prikazan/dočaran od čitave družine.

A tek biljka…

James Gunn je svestan, a takođe i gledaoci, da su ovi “Čuvari” parodija, zabava, podsmevanje na ovaj trend stvorenja u kostimima  (koja obavezno kriju “pišu”) koji dominiraju američkim/svetskim  bioskopima čitave poslednje decenije. I dok igra na tu kartu na “Čuvare” i nemam nekih zamerki. Čak mi je i zanimljiv.

Ali onda kada se baci na “spasavanje sveta”, taj najčešći i glavni kliše koji prožima gotovo sve superherojske filmove, pretvori se samo u još jednu varijaciju na dobro poznatu zadatu temu. Okej, to publika uglavnom i očekuje pa im to Gunn i pruža.

Ja sam ipak nešto zahtevniji (gluplji?)… i u manjini.

Btw. najjači lični utisak je ova gromada, ovaj lik sa gornje slike. Sve vreme sam bio ubeđen da je to Vin Dizel i sve vreme sam se pitao zašto su morali da mu menjaju glavu da ne liči na Dizela.

A onda na odjavnoj špici videh da je Dizel neko sasvim drugi…

Na skali od (1-6) ocena: 4

recenzija: Biograf

 

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.