The Green Knight aka Zeleni vitez (2021)

More Marko ne seci glave....More Zeleni ne vraćaj je nazad...

“Zeleni vitez” je novi epik i ekranizacija jednog od najznačajnijih dela engleske srednjovekovne književnosti koji je praktično utemeljio fantazi žanr jer je presudno uticao na Tolkina da stvori “Gospodare prstenova”.

Ovu poema, napisana između 1360 i 1400 godine, nepoznatog autora (ili nepoznatih autora) je upravo Tolkin preveo na savremeni engleski jezik i u centru svojih zbivanja nema Kraljevića Marka već mladog Ser Gavejna (koji još nije vitez) koji jedne božićne večeri na dvoru kralja Artura dobija priliku da pokaže/dokaže svoju hrabrost i možda postane pravi vitez.

U dvoranu stupa, na konju, džinovski zeleni vitez koji upućuje neobičan izazov. Pokloniće se pred protivnikom koji može da mu nanese udarac koji želi ali uz jedan uslov. Za godinu dana, u Zelenoj kapeli taj protivnik mora doći i dopustiti Zelenom vitezu da mu vrati istom merom.

Gavejn (odlični Dev Patel) je jedini koji prihvata izazov i odrubljuje Zelenom glavu… on (Zeleni) je potom elegantno podiže i vraća na svoje mesto…i odjaha u noć…tačno za godinu dana ima će priliku da Gavejnu vrati istom merom…tj. da mu skrati meru…

Ono što sledi i što je glavni deo filma je njegovo (Gavejnovo) putešestvije do Zelene kapele koje započinje nekoliko nedelja pre sledećeg božića.

Režiser David Lowery koji je napisao i scenario sve radi dobro u ovom filmu do trenutka kada to prestane da radi…

Vizuelno ovo je prelep film i budžet od nekih 15ak miliona dolara je veoma umešno utrošen. Napr. “Severnjak” je koštao čitavih 90 miliona $ a svakako nije 6 puta spektakularniji…

Ono što je publiku možda “otuđilo” od ovog filma je činjenica da ovde i nema mnogo fantasy elemenata (nema zmajeva i sličnih kerefeka) plus u pitanju je praktično duo drama u kojoj je Dev Patel stalni član tog “dueta” a drugi čini Alicia Vikander koja se povremeno “smenjuje” sa muškom postavom (Barry Keoghan i Joel Edgerton).

I dok Gavejn putuje ka destinaciji film mi je, uz male zamerke, super zanimljiv ali onda sledi njegov boravak na jednom dvoru koji zauzme prilično parče filma i koji zauzda već sporu radnju.

Plus, taj deo mi je i najmanje ubedljiv i pitao sam se da li su mogli da ga komotno iseku kad ono jadac. Posle sam saznao/pročitao da upravo ti događaji na dvoru Ser Bertlika zauzimaju i glavni deo poeme o “Zelenom vitezu”.

Čini mi se da je ovo mogli biti znanto bolje mada ni ovako svakako je daleko od lošeg.

Ocena:

Na skali od (1-6) ocena: 3+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.