The Northman aka Severnjak (2022)

Gledati ili ne gledati pitanje je sada...

Robert Eggers (The Witch) nam je zajedno sa Alexander Skarsgårdom (Godzilla vs. Kong aka Godzila protiv Konga (2021)) pre par nedelja doneo, za ovo današnje bioskopsko doba, jednu totalno neočekivanu filmsku poslasticu.

Epski osvetnički spektakl iz doba vikinga prepun krvi i snažnih muškaraca. Mačo do srži…

https://youtu.be/vnzXZ5ECHCY

Šalu na stranu zaista je neobično da se producenti odluče da na ovakvu temu utroše (kažu neke procene) čak 90-ak miliona dolara i da očekuju da će im se to isplatiti….jer, kao što se pokazalo, neće.

“Severnjak” je neslavno prošao što se tiče publike a razlok tome je sama (današnja) publika a ne trud Eggersa i ekipe koja je iznela ovaj film. Jednostavno, gledaoci koji sada vitlaju bioskopima navikli su na nekakve druge spektakle.

Baš njih briga za vrhunsku glumu, velelepne prizore (sniman je na Islandu i pre svega u Severnoj Irskoj) pod snegom i noćnom tminom…baš ih briga za toliko arhetipsku priču da će te već u prvih pet minuta, a nakon što saznate da je ime glavnog junaka mladog princa (a kasnije strašnog osvetnika) Amlet, znati gde nas ovaj “put” vodi.

Oscar Novak stars as Young Amleth, Ethan Hawke as King Aurvandil and Nicole Kidman as Queen Gudrún in director Robert Eggers’ Viking epic THE NORTHMAN, a Focus Features release.

To što je Šekspir za svog Hamleta bio direktno inspirisan skandinavskom legendom o Amleth-u i što zbog toga svi znamo tu priču nije uopšte problem ovog filma.

Jednostavnost zapleta samo pomaže da se još više usredsredimo na neke, do sada neviđene, scene na velikom platnu (da, ovo se mora gledati na što većem platnu).

“The Northman” je prelep film, pravi epik koji, nažalost zbog loših rezultata, verovatno više nećemo viđati u bioskopima…barem u neko dogledno vreme.

Ne verujem da bi mu otklanjanje problema koja sama priča ima nešto mnogo pomoglo što se tiče zarade.

[imdb]tt11138512[/imdb]

Dijalozi jesu teatralni, jesu “šekspirovski” ali nisu dovoljno dobri da bi stvarno bili “šekspirovski”. Ako ste baš zlobni u par prilika biće vam veoma teško da se uzdržite od “gluposti” koje likovi izgovaraju.

Mada…i takvi…apsolutno su funkcionalni.

Ono što nije, i što mi je bio glavni problem da bih u potpunosti uživao u ovom filmu, toliki da je i značajno uticao na krajnju ocenu jeste hladnoća.

Jeste da se veći deo radnje odigrava pod snegom (ne znam da li ste znali ali film se zove “Severnjak”) ali emotivna distanciranost i nehaj za sudbine svih ovih (izmaštanih) likova toliko je dominantna da mi je suštinski bilo svejedno kako će ko od njih okončati svoju sudbinu.

Sa emotivnim nabojem i obični osvetnički filmovi su znatno gledljiviji.

Puno krvi, znoja i (lažnih?) suza. “The Northman”

U svakom slučaju… film namenjen pre svega dečacima…jer “Dečaci su dečaci..”

https://youtu.be/PlrSkNNyHWo

Na skali od (1-6) ocena: 4-

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1085

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.